Grupul de Investigatii Politice (GIP) a difuzat noi transcrieri ale convorbirilor telefonice inregistrate la cererea DIICOT in dosarul contrabandei cu tigari. Ele se refera la Gheorghe Ciobanu, subprefect al judetului Timis din partea PD si la Gabrie
Grupul de Investigatii Politice (GIP) a difuzat noi transcrieri ale convorbirilor telefonice inregistrate la cererea DIICOT in dosarul contrabandei cu tigari. Ele se refera la Gheorghe Ciobanu, subprefect al judetului Timis din partea PD si la Gabriel Moldovan, directorul Regionalei Vamale Timisoara, sustinut de PD.
Numele lui Ciobanu apare in convorbirile telefonice ale contrabandistilor. Din inregistrari rezulta ca el insusi vorbeste, la un moment dat, cu unul din sefii contrabandistilor, Gheorghe Lupu. "Ciobanu este nasul lui Moldovan si, in aceasta calitate, intermediarul dintre contrabandisti si seful Vamii Timisoara", a declarat Mugur Ciuvica, presedintele GIP. Lupu se intalneste de mai multe ori cu Ciobanu, anchetatorii concluzionand ca "s-a stabilit legatura" intre contrabandisti, Ciobanu si Moldovan.
"Ghita Vama"
Secretar executiv al PD Timis, Gheorghe Ciobanu a fost numit in 18 aprilie 2006 subprefect al judetului. "Ghita Vama", cum este supranumit Ciobanu, a lucrat (1990-2002) in sistemul vamal, ajungand la conducerea Directiei Regionale Vamale Timisoara (1999-2001). Potrivit anchetatorilor, in 20 februarie 2006, "Lupu Gheorghe cauta o cale sa ajunga sa mituiasca vreun sef de la Directia Vamilor Timisoara, pentru a putea continua activitatea ilicita si a putea sa-si consolideze pozitia de lider in cadrul grupului.
Astfel, incearca doua variante de abordare: una prin intermediul lui Loti si una pe varianta Visinescu- patronul unei retele de magazine duty-free (Bucuresti)-<<Juju>> -Moldovan-Ciobanu". Loti (Szocs Vasile) este un alt sef de duty-free implicat in contrabanda cu tigari, potrivit anchetatorilor, cu care George Lupu ia legatura in 20 februarie 2006, la ora 14.52. Prezentam transcrierea convorbirii inregistrate de SRI:
"Le e frica, dar bani ar lua"
LUPU: - Pai eu is in Timisoara si nu e asta aicea, e plecat din tara, care ti-am zis eu, care a fost seful vamii. Stii?
LOTI: - Aha, aha.
LUPU: - CIOBANU (?), care nasu' asta e, e nasu astuia.
LOTI: - Aha...(...)
LUPU: - De-aia am zis, sa fi vorbit cu asta, sa stiu ce... Sa-l f.. in gura, sa-i f.. in gura de vamesi pe astia! Au inceput sa faca numai prostii.
LOTI: - Pai ce drac au facut?
LUPU: - Nu vezi ca nu vrea, nimeni nu le spune, ei le e frica, dar bani ar lua, f... in gura sa-i f..!
LOTI: - Hm... Pai si ce sa fac? Sa-i spun lui ala al meu, al lui Cristi sa vorbeasca cu el?
LUPU: - Sa vorbeasca cu el si sa vorbim noi cu el si dup-aia sa ne intalnim noi cu ala. Dar sa vorbeasca, dar... sa ne-ntalnim in felul asa... Sa-i spuna... vorbim de fata cu el cinstit: "Domnule, uite, noi asa, vrem sa-ti dam tie daca esti de-acord"?. Sau sa stiu ce. Sa-i spun asa. Stii?
LOTI: - Aha. (...)
LOTI: - Pai da. Ei, sa vorbeasca cu ala sa mergem noi la el. Nu? (...)
LUPU: - Da, deci ca... si atuncea vezi ce zice asta si dup-aia oricum eu o sa vorbesc cu asta cand vine in tara. Stii?
LOTI: - Da, da, da.
LUPU: - Asta-i nasu' lui. Ce p... mea?
"Vreau sa ma intalnesc cu Ciobanu"
In ziua de 20.02.2006, la ora 15.09, Gheorghe Lupu ia legatura cu Visinescu (Sorin) (...)
VISINESCU: - Sa traiesti.
LUPU: - Vreau sa va intreb daca mai sunteti, ca vreau sa ma-ntanlesc cu el sa ii spun ceva, cu CIOBANU. Sa vorbesc ceva cu el.
VISINESCU: - Da.
LUPU: - Asta care... care e sef aicia e finul lui.
VISINESCU: - Du-te la JUJU.
LUPU: - Da?
VISINESCU: - Si sa-ti faca o intalnire cu el. (...)
VISINESCU: - Cum il cheama pe ala?
LUPU: - MOLDOVAN. (...)
VISINESCU: - Suna pe JUJU sa-ti faca o intalnire cu el. (...)
Imediat, la ora 15.11 George Lupu ia legatura cu JUJU:
LUPU: - Am vorbit cu asta, cu... VISINESCU.
JUJU: - Da?
LUPU: - Si zise sa-mi faci o legatura si o intrare sa ne-ntalnim cu el, dar nu azi, dar de maine incolo, cand zici tu, cu asta, cu CIOBANU. (...)
"Ca ei cand iau, iau..."
In ziua de 20.02.2006, la ora 17:12 George Lupu ia legatura cu George Milutin (seful Vamii Port Moldova Veche, arestat ulterior in dosarul contrabandei): (...)
LUPU: - CIOBANU e nasul astuia?
MILUTIN: - Da, da, al lui asta de la noi. (...)
MILUTIN: - Ba, daca... Te-a intrebat ceva? Sa-i spui realitatea, ba, sa nu-i spui altceva.
LUPU: - Nu-i spun ba Georgica, lasa ca intai vorbesc cu tine si dup-aia vor... Cu el ma-ntalnesc joi, cu asta, cu MOLDOVAN. (...)
LUPU: - Nu vorbesc eu de astea pana nu vorbesc cu tine, ma. Nu vorbesc eu cu el. Eu cu CIOBANU vorbi-i alta chestie. Stii? (...)
LUPU: - Hai ba lasa ca eu joi ma intalnesc cu el.
MILUTIN: - Stii? Ca ei cand iau, iau... Lasa ca-ti spun eu cum.
In ziua de 22.02.2006, la ora 19:37, George Lupu este contactat de JUJU(...).
LUPU: - Da, da, da. Te-am sunat ca maine vin in Timisoara sa il suni pe asta, pe CIOBANU sa-i spui sa ne intalnim.
JUJU: - Da, bine. Pai sa-l sun atuncea. (...)
Intalnirea cu subprefectul
In ziua de 07.03.2006, la ora 11:10 George Lupu ia legatura cu JUJU: (...)
LUPU: - Ce am vrut sa zic? Eu il sun sa-i spun acuma la ce ora ajung sau il sun cand ajung, mai bine?
JUJU: - Intreaba-l... Nu, il suni, ii spui: "Eu plec acuma spre Timisoara"(...).
LUPU: - Bun, atunci hai ca-l sun.
Imediat, la ora 11:12, George ia legatura direct cu actualul subprefect Gheorghe Ciobanu: (...)
LUPU: - Sa traiti, de la Moldova, George (...)
GHITA: - Suna-ma cand ajungi.
LUPU: - Bun, bun domnu GHITA.
Potrivit anchetatorilor "Lupu a stabilit cu Ghita la ora 12.41 sa se intalneasca in Timisoara in locatia: Langa Cuza, pe Eugeniu de Savoia, nr. 7, la birou la sotia lui."
Tacerea DIICOT
"Se impune ca DIICOT sa informeze daca a realizat vreo ancheta referitoare la implicarea lui Gheorghe Ciobanu si Gabriel Moldovan in contrabanda cu tigari", a declarat Ciuvica. "Ar fi ridicol ca ancheta referitoare la cei doi inalti functionari publici sustinuti de PD sa se fi blocat la constatarea ca <<s-a stabilit legatura>> dintre ei si contrabandisti", a mai spus presedintele GIP. Ciuvica solicita Guvernului sa explice cum a fost posibil ca, la doar cateva luni dupa arestarea contrabandistilor, "Gheorghe Ciobanu, intermediarul dintre acestia si seful Vamii Timisoara, sa fie numit subprefect". (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.