Bucuresti-Ilfov va primi jumatate din fondurile alocate regiunii nord-est.

Judetele din nord-est vor fi sprijinite de UE cu 300 de milioane mai mult decit regiunea Bucuresti-Ilfov.

Diferentele sint explicate de Ministerul
Bucuresti-Ilfov va primi jumatate din fondurile alocate regiunii nord-est.

Judetele din nord-est vor fi sprijinite de UE cu 300 de milioane mai mult decit regiunea Bucuresti-Ilfov.

Diferentele sint explicate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL) prin faptul ca UE ia in calcul la stabilirea ajutorului acordat fiecarei regiuni citeva criterii, cel mai important fiind PIB-ul acestora, a declarat ieri ministrul Laszlo Borbely.



Ca urmare, cea mai mare suma va reveni regiunii nord-est, respectiv 16% din alocatia Romaniei de 3,9 miliarde de euro, iar cea mai mica zonei Bucuresti-Ilfov, care va beneficia doar de 8% din sprijinul UE. Cele doua regiuni au o populatie comparabila, in jurul a 2,6 milioane de locuitori fiecare. Ajutorul este acordat de UE oricarei regiuni al carei PIB pe cap de locuitor este mai mic de 75% din media comunitara (Capitala avind 60% din medie, iar regiunea nord-est, pe jumatate).

Obtinerea fondurilor structurale de catre beneficiari va dura intre 60 si 130 de zile, in functie de dimensiunea proiectului, a spus ieri Gabriel Friptu, director general in MDLPL. Imediat dupa aprobarea Planului Operational Regional (POR), asteptata pentru 13 iulie, solicitantii vor putea depune cerere la Agentiile de Dezvoltare Regionala, care vor analiza proiectele in functie de recomandarile facute in ghidurile practice puse la dispozitie. Acestea vor fi gratuite si vor fi distribuite de agentii cu incepere din iulie, ultimul ghid urmind sa fie publicat in septembrie.

Pentru a putea accesa fondurile, autoritatile locale trebuie sa asigure 15% din totalul cheltuielilor eligibile, nu din valoarea proiectului, iar intreprinderile mici si mijlocii intre 30 si 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Programul Operational Regional are sase axe prioritare - sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, imbunatatirea infrastructurii de transport, imbunatatirea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, dezvoltarea si promovarea turismului, precum si asistenta tehnica pentru sprijinirea implementarii POR.

Aflati care este PIB-ul regiunilor europene la www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.