Cercetatorii japonezi au reusit sa fotografieze pentru prima data momentul in care o pereche de gemeni identici s-a format dintr-un singur ovul, informeaza thisislondon.co.uk. Specialistii de la Clinica de fertilizare Mio din Yonago, coordonati de profesorul Dianna Payne, au inregistrat dezvoltarea a 33 de embrioni congelati, care au fost donati pentru cercetare. Fotografiile au fost realizate la fiecare doua minute cu ajutorul unei camere digitale atasate la un microscop. Cercetatorii au utilizat filmarea spatiala, lenta, pentru a captura incredibilele imagini. Dupa decongelare, 26 dintre embrioni s-au dezvoltat in blastocite, grupari minuscule de celule de marimea unui varf de ac.
In interiorul acestor gheme de celule s-a format o cavitate umpluta cu lichid, un "mini-uter" in care s-a dezvoltat corpul embrionului. Cercetatorii au putut vedea cum grupul de celule in expansiune se ataseaza de peretele uterului in doua locuri diferite, dupa care se imparte in doua grupuri de celule, care se vor dezvolta in gemeni identici pe parcursul urmatoarelor noua luni de sarcina.
Specialistii spera ca inregistrarea ii va ajuta sa inteleaga motivul pentru care majoritatea fecundarilor in vitro au ca rezultat gemeni, fenomen care ar putea fi evitat. Imaginile au fost prezentate in premiera la conferinta anuala a Societatii europene de embriologie si reproducere umana care a avut loc la Lyon, Franta. (D.M.)