Ceea ce ma ingrijoreaza, insa, e intimitatea dintre politic si sfera civila.

Sa recapitulam: scriam ca, la noi, raporturile dintre societatea civila si sfera politicului urmeaza, mai degraba, modelul francez, tipic continental; ca in Franta - spre deosebire de Anglia, unde, din motive deopotriva istorice si filosofice, politicul a fost inteles ca o prelungire a societatii -, „civilii" s-au aflat intr-o permanenta tensiune cu politicul. Simplificind, avem aici de-a face cu doua conceptii diferite despre democratia reprezentativa (vezi, bunaoara, trilogia lui Pierre Rosanvallon): modelul englez, majoritar, in care sint „reprezentati" indivizii dintr-o anumita arie geografica (modelul „de jos-in-sus"), respectiv modelul reprezentarii proportionale („de sus-in-jos") in care sint „reprezentate" mai degraba ideologiile decit indivizii sau „geografia". Primul model sfirseste, mai devreme sau mai tirziu, cu un sistem partinic bipolar; cel de-al doilea, cu unul multipartinic. In primul, individul e reprezentat, chipurile, „fara rest" (conform ultimelor sondaje, 60% dintre americani si-ar dori, totusi, un al treilea partid), de unde si lipsa aparenta a tensiunilor dintre sfera „civila" si cea a „politicului". In al doilea, individul nu se regaseste niciodata pe deplin in „reprezentantii" sai - de unde si tensiunile (sanatoase) cu pricina.

Aici intervin metafora „facaletului Basescu" si cea a celei de a Treia Republici. Avem nevoie de astfel de metafore. Avem nevoie de un presedinte care sa nu lase mamaliga sa se lipeasca de fundul ceaunului, dupa cum avem nevoie si de o societate civila implicata activ in sfera politicului, capabila, printre altele, sa produca metafore cu priza la public. Ceea ce ma ingrijoreaza, insa, e intimitatea dintre politic si sfera civila. Absenta tensiunilor. Ma ingrijoreaza felul in care PLD a inceput deja sa „vampirizeze" „grupul de initiativa". Ma ingrijoreaza faptul ca PLD vorbeste despre parlament unicameral fara ca intelectualii (pentru multi dintre care, altminteri, am o admiratie netarmurita) sa protesteze; si ma ingrijoreaza ca se vorbeste despre referendum de parca n-am sti ca, dincolo de orice discutii, rezultatele depind, aproape exclusiv, de CUM si de CINE formuleaza intrebarea.

Pe scurt, ma ingrijoreaza faptul ca, in afara de metafora celei de a Treia Republici, n-am auzit nimic concret dinspre partea intelectualilor cu intiativa - si-atunci am o sfiala in a sustine ceva in abstract. Ba ma mai ingrijoreaza pina si faptul ca asta ma ingrijoreaza. Am voie?

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana

Citeste si Facaletul Basescu (I)