Explicatia e simpla: compatriotii nostri compara nu cu trecutul, ci realitatea cu asteptarile lor, ce e fals ca procedeu.
Spun aceasta si pe marginea Barometrului de Opinie Publica realizat de IMAS intre 9 si 17 iunie. Majoritatea (56 la suta)
Explicatia e simpla: compatriotii nostri compara nu cu trecutul, ci realitatea cu asteptarile lor, ce e fals ca procedeu.
Spun aceasta si pe marginea Barometrului de Opinie Publica realizat de IMAS intre 9 si 17 iunie. Majoritatea (56 la suta) considera ca tara merge intr-o directie gresita. Asa sa fie? Probabil ca directia nu-i insa chiar atat de gresita, intrucat presedintele tarii, domnul Traian Basescu, este sprijinit de 56 la suta din populatie. Desigur, presedintele este una si Executivul este alta. Dar daca ar fi directia atat de gresita cum pretind multi din cei intrebati, atunci mare parte din reprosuri i s-ar cuveni si dumnealui, caci avem un presedinte-jucator.
Dezaxarea logica a respondentilor merge mai departe. Premierul Calin Popescu Tariceanu are oricum si el un merit deosebit in acceptarea Romaniei in Uniunea Europeana. El a pierdut insa, in mare parte, increderea electoratului, situandu-se la 13 la suta fata de inceputul anului, cand avea 28 la suta; domnul Tariceanu beneficiaza, deci, de numai un procent in plus fata de C.V. Tudor, cu 12 la suta. Dupa un alt institut (INSOMAR), Tariceanu ar fi totusi apreciat de 20 la suta din cei intrebati (diferenta de 7 la suta de la un institut la altul obliga la precautie...). Ce lectie mai pot desprinde guvernantii, insa, din sondaje? O lectie este ca masele au memoria scurta. In consecinta, isi spun unii, "ce-i in mana nu-i minciuna" (incurajare a cinismului!).
Potrivit IMAS, partidul care ar beneficia de cele mai multe voturi duminica viitoare, daca s-ar tine alegeri parlamentare ar fi Partidul Democrat, cu 50 la suta din optiunile electoratului; el este urmat, la mare distanta de PSD, cu 15 la suta.
Un numar de partide mai mici risca sa esueze la pragul de 5 la suta: PNTCD, PC, PIN, PLD, PRM si UDMR. N-am uitat ca, in alegerile din 2000, Partidul Romania Mare se situase pe locul doi la prezidentiale, de a fost nevoie ca sustinatorii Convetiei Democrate sa-si dea votul lor domnului Iliescu, pentru a pune tara la adapost de o presedintie C.V. Tudor.
In concluzie, electoratul are, pana una alta, un comportament ilogic si confuz, asemanator cu al omului de pe strada si al celui din Internet. Sondajele prezente nu anunta altceva decat: faramitare si lipsa de cultura politica. Corpul electoral insusi trebuie sa-si asume partea lui de vina...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.