Din cauza secetei, reactorul 1 al Centralei Nucleare Cernavoda ar putea fi oprit.

Agentia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod galben pentru toata tara. „Instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in toate regiunile, incepind din vestul tarii, si se va manifesta prin intensificari ale vintului ce vor lua aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice, iar izolat ploi cu caracter torential si grindina", se precizeaza in avertizarea emisa de ANM. Aceste fenomene meteorologice vor fi mai frecvente miercuri dupa-amiaza si in noaptea de miercuri spre joi in Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Oltenia si in nordul si centrul Moldovei, iar joi in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.

Specialistii de la Apele Romane prognozeaza o accentuare a secetei in iulie si august. Cele mai defavorizate judete sint: Constanta, Tulcea, Botosani, Iasi, Vaslui, Vrancea, Bacau, Olt si Teleorman. De asemenea, in aceste luni se vor inregistra temperaturi mult mai ridicate decit media termica din ultimii zece ani. Maximele termice ar putea depasi 44 de grade Celsius.

Centrala Nucleara Cernavoda si-ar putea sista activitatea incepind cu 15 august 2007. Mai mult, programata pentru luna septembrie a acestui an, inaugurarea reactorului 2 al centralei ar putea fi de asemenea aminata din cauza debitelor scazute ale Dunarii. „Situatia hidrologica nu pare sa se amelioreze. In luna iunie am functionat in parametri normali, pentru iulie exista insa o viziune pesimista. Dupa 15 august am putea avea probleme cu debitul Dunarii", a spus ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Punerea in functiune a reactorului 2 ar putea fi aminata, situatie in care MEF va dispune activarea Termoelectrica. „Vom activa capacitatile care functioneaza pe baza de gaz si pacura in cazul in care nu vom putea inaugura reactorul 2 in septembrie", a mai spus ministrul Vosganian.

Ministerul Economiei si Finantelor a gasit doua solutii pentru situatii de criza. Energia electrica suplimentara va fi obtinuta fie prin intermediul pietei de capacitati (rezerve strategice administrate cu sprijinul Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei), fie prin punerea in functiune a unor capacitati suplimentare, in speta Termoelectrica.