O felie din viata de pina in 1989 este reconstruita intr-o expozitie deschisa la Muzeul de Istorie.

Expozitia deschisa ieri la Muzeul National de Istorie Bucuresti surprinde sase aspecte definitorii ale regimului comunist: sovietizarea Romaniei, partidul-stat, represiunea si rezistenta, economia Romaniei, politica externa si cultul personalitatii. Pentru fiecare dintre ele sint expuse obiectele si documentele aferente. Uniforme, ziare din perioada 1945-1989, interiorul inchisorii de la Sighet, macheta locomotivei electrice produse in 1976 la Electroputere Craiova, carti de vizita ale fostilor lideri comunisti Gheorghiu-Dej si Emil Bodnaras, bancnote si monede care au circulat in toata perioada comunista, cartea de munca, carnetul de sindicat si legitimatia de serviciu ale lui Corneliu Coposu, afise teatrale si propagandistice sau cadouri primite de Ceausescu. Veritabile nostalgii sint de asteptat sa stirneasca „produsele de lux ale Epocii de Aur", cum sint denumite in expozitie, respectiv sprayurile de dama Impulse, cafeaua Amigo si celebra sticla de Pepsi.

O sectiune aparte este dedicata documentelor de urmarire ale Securitatii fata de diversi disidenti. „Catre Securitatea Municipiului Bucuresti (…). Raportam ca Doina Cornea din Cluj-Napoca a incercat sa transmita telefonic urmatoarea telegrama, numitei Mariana Celac din Bucuresti (…): «Adinca pretuire, rog adresa familiei Filipescu». A fost luata masura retragerii telegramei la destinatar (…). Seful Securitatii, Colonel Ionita Nicolae". Asa arata raportul „strict secret, exemplar unic", din 8 ianuarie 1988, despre activitatea Doinei Cornea, disidenta anticomunista.

O nota-raport a Securitatii din 7 septembrie 1971, despre publicarea in Occident a romanului „Ostinato" al lui Paul Goma, zicea: „Din informatiile de care dispunem pina in prezent, rezulta ca romanul lui Paul Goma, intitulat «Ostinato», va fi totusi publicat de editurile Suhrkamp-RFG, Gallimard-Franta si alte din Belgia (neidentificate inca). Scrisoarea pe care Paul Goma a trimis-o editurii din RFG, prin care autorul renunta la publicare, a suscitat dezacordul editurii, care continua sa actioneze pentru publicare (…). Propuneri: sa se discute cu ambasadorii romani din RFG, Franta, Belgia asupra unor actiuni pe care le-ar putea intreprinde in tarile respective".

O alta nota a Securitatii, din 15 decembrie 1987, se refera la intentia revistei „Ramuri" de a publica doua articole legate de filosoful Constantin Noica. Securitatea invoca motivele ca articolul ocupa jumatate de pagina de doua coloane si ca autorii materialului spun despre acesta ca ar fi cel mai mare filosof al Europei.

Tot din arhiva CNSAS fac parte si copiile dupa manifestele anticomuniste raspindite de fostul detinut politic Radu Filipescu. „Oameni care vreti inlaturarea conducerii Ceausescu, iesiti pe strazi si plimbati-va pasnic duminica, 30 ianuarie, intre orele 17 si 19. Incepind din 30 ianuarie, din doua in doua duminici, exprimati-va in acelasi fel hotarit de a schimba napasta Ceausescu de la conducerea tarii. Trebuie sa facem ceva", zicea unul dintre cele doua manifeste expuse la muzeu. Era semnat „Strada".

Mai multe detalii despre comunism, la www.cotidianul.ro/select