Luni, 2 iulie, prin Mugur Ciuvica, Grupul de Investigatii Politice (GIP) a pus la dispozitia presei un numar de transcrieri ale convorbirilor telefonice dintre cei implicati intr-un dosar intitulat Contrabanda cu tigari de pe Clisura Dunarii. In aceste convorbiri telefonice, interceptate legal de SRI, dar si in declaratiile unor martori apar in mai multe randuri numele a doi lideri PD - Vasile Blaga si Sorin Frunzaverde - si a lui Constantin Duvac, sef in Ministerul condus pana nu de mult de Vasile Blaga, ca protectori ai contrabandistilor. In conferinta sa de presa, Mugur Ciuvica a aratat ca, la sfarsitul lui octombrie 2006, Procurorii DIICOT din Caras-Severin au trimis in judecata mai multi insi implicati in afacere, intre care se numarasera un primar PD si ofiteri din Politia de Frontiera. Liderul GIP a dedicat afacerii un moment mediatic, pentru ca in dosarele de la Parchet trimise instantei se aflau si transcrierile convorbirilor telefonice in care se faceau referiri substantiale la cei trei. Chiar daca documentele din dosare nu sunt probe suficiente pentru a-i acuza pe cei doi lideri PD, totusi, momentul creat de Mugur Ciuvica avea o suficienta cota de senzational pentru a-l plasa la loc de frunte in structura numarului de marti, 3 iulie 2007.


Desi senzational, ba chiar oferind samanta unui scandal - acuzarea publica a doi lideri PD, apropiati ai lui Traian Basescu - , momentul a fost neglijat de oficioasele prezidentiale. Explicabil! Cum sa dai amploare unei dezvaluiri despre care nu stii daca nu cumva il va supara pe jupanul de la Cotroceni? Evident, altfel ar fi stat lucrurile daca Mugur Ciuvica s-ar fi referit la un dusman politic de-al lui Traian Basescu. Paginile intai ale oficioaselor ar fi vibrat tipografic sub acuzatia fatisa ca respectivii au facut contrabanda cu tigari. Presa antiprezidentiala - redusa, vai!, la doua ziare - a dat dezvaluirilor lui Mugur Ciuvica semnificatia unei puneri sub acuzare a lui Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde si Constantin Duvac, pentru implicare in contrabanda. Si aici e o exagerare, tinand de tendentiozitatea politica. Mugur Ciuvica nu i-a acuzat public pe cei trei.


Asa cum a aratat la Sinteza Zilei de la Antena 3, de luni seara, domnia sa a vrut sa stie daca documentele de la dosar s-au constituit intr-un punct de plecare pentru o ancheta a Parchetului, fie si sub forma premergatoare urmaririi penale. Noi nu credem, de exemplu, ca mentionarea (chiar insistenta) a numelor lui Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde si Constantin Duvac se constituie in sine ca o proba pentru a face un dosar de trimis in instanta. Nici macar pentru un articol, mentionarea acestor nume nu reprezinta un temei serios de publicare.


Cu procurorii lucrurile stau altfel. Procurorii DIICOT Caras-Severin cer si obtin interceptarea convorbirilor telefonice a unor insi suspectati de contrabanda cu tigari pe Clisura Dunarii. Unul dintre motivele pentru care se cer astfel de inregistrari il constituie banuiala ca in afacere ar putea fi si altii implicati. Transcrierile convorbirilor telefonice dezvaluie procurorilor ca acuzatii invoca drept inalti protectori: Vasile Blaga, la vremea respectiva ministru al Administratiei si Internelor, Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Constantin Duvac, directorul Directiei de Cercetari Penale din IMB, numit de Vasile Blaga. Daca ne gandim ca insii respectivi nu stiau ca sunt interceptati, aparitia celor trei nume trebuia sa duca automat la inceperea fazei numite si premergatoare urmarii penale.

Pentru ca:
1) Nota definitorie a unui procuror e suspiciunea;
2) Orice procuror viseaza sa realizeze o ancheta completa si, mai ales, spectaculoasa intr-o asemenea afacere;
3)  Procurorii regimului Basescu au purces in alte cazuri asemanatoare nu numai la faza premergatoare urmaririi penale, dar si la faza urmaririi penale: cazul Stenogramelor PSD, cazul Spionaj si Tradare, cazul Bratarilor Dacice.


Intr-un timp relativ scurt se putea ajunge la o concluzie: fie NUP, fie inceperea urmaririi penale. Indiferent de concluzie, procurorii erau datori sa purceada la o cercetare cat de cat. Spre stupoarea lui Mugur Ciuvica, dar si a opiniei publice, Ministerul Public anunta luni seara, printr-un Comunicat, ca procurorii DIICOT nu au in lucru vreun dosar privind o eventuala implicare a celor trei in contrabanda cu tigari. Carevasazica, procurorii DIICOT nici n-au tresarit cand au dat de numele celor trei in transcrierea inregistrarilor. Pai, cum sa tresara?! O minima verificare a celor spuse de contrabandisti ar fi insemnat un dosar in care numele lui Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde, Constantin Duvac sa apara ca suspecte. Bravii tulusi ai lui Traian Basescu se vor fi ingrozit la gandul ca ar putea fie si suspecta trei nume grele din PD, pe atunci partid de guvernamant.

Sa mai spuna cineva ca in Romania se lupta de-adevaratelea impotriva coruptiei?!