In 2005, Constanda a cerut Consiliului General sa ii aprobe ocuparea cu constructii a unei treimi din zona verde. Exact cat prevedea PUZ-ul initial. Nu a trecut propunerea si in prima faza, in 2005, Costanda a castigat in justitie. Primaria a facut recurs pe care l-a castigat in 2006. La Curtea de Apel insa, cu cateva saptamani in urma, Constanda a obtinut, o hotarare definitiva si irevocabila prin care municipalitatea este obligata sa aprobe PUZ-ul solicitat. Mai mult, trebuie sa plateasca despagubiri de 17.758.210 de euro, suma reprezentand veniturile pe care omul de afaceri considera ca le-ar fi obtinut in urma valorificarii constructiilor din zona. La care se adauga si penalizari zilnice de intarziere. Daca municipalitatea mai tergiverseaza mult, suma ce va trebui platita poate ajunge pana la inceputul anului viitor la aproximativ 30 de milioane de euro.
Videanu nu e interesat de soarta Parcului Bordei
Desi se spune ca aceasta suma va fi imputata consilierilor care s-au opus aprobarilor, este evident ca tot bucurestenii vor fi cei pagubiti. Prin taxe si impozite. Asa cum platesc in prezent si pentru alte astfel de cazuri.
A existat o propunere a Primariei pentru acordarea unui teren la schimb, drept compensare pentru Parcul Bordei. Practic, o suprafata care apartine RATB, aflata undeva in spatele Guvernului. Insa toate aceste bune intentii s-au risipit. Intrucat Videanu, foarte aprig atunci cand este vorba de exproprieri "pentru utilitate publica", nu a intreprins nici un gest pentru rezolvarea problemei Parcului Bordei. Mai mult, este de acord cu plata banilor si cu acordarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), document care i-ar permite lui Constanda sa obtina autorizatia de construire pentru cartierul rezidential. Basca, cateva zeci de milioane de euro, cadou. Potrivit edilului, acest lucru se va discuta in prima sedinta a CGMB. Nu aceeasi masura aplica Videanu cand vine vorba de proiectele lui megalomanice cum ar fi Esplanada, Pasajul Basarab sau Izvor - Buzesti. Cand cetatenii din zonele respective sunt obligati sa vanda pe te miri ce casele si terenurile, fiind vorba de "utilitate publica".
Parlamentarii fac treaba primarului general
Senatorii PSD Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, precum si senatorul PD Marius Marinescu au depus saptamana trecuta, la Senat, un proiect de lege privind "declararea de utilitate publica a terenurilor proprietate a lui Costica Constanda, situate in Bucuresti, zona Parcul Bordei".
In propunere, care are trei articole, se precizeaza ca "prin derogare de la prevederile articolului 7 din Legea nr. 33 din 1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, se declara de utilitate publica terenul in suprafata de 3,3 hectare, situat in Bucuresti, in zona Parcul Bordei, incadrat in PUG ca zona V4".
Conform proiectului de lege initiat de cei trei senatori, Primaria Capitalei are rolul de a indeplini toate formalitatile in vederea solicitarii instantei judecatoresti competente a exproprierii terenului, "dupa o dreapta si prealabila despagubire". Aceasta initiativa se adauga unei alteia propusa de parlamentari, pentru proiectul Cathedral Plaza. Adica de acordare de despagubiri si o alta locatie pentru ca firma Millenium sa ridice o cladire de birouri in alta parte decat in coasta catedralei Romano-Catolice din Bucuresti.
Videanu nu are nici o remuscare
La initiativa de tinere in viata a Parcului Bordei s-au raliat pe langa cetatenii orasului si edilii Sectoarelor 1 si 5, Andrei Chiliman respectiv Marian Vanghelie, precum si senatorul PD Marius Marinescu, deputatii PSD Aura Vasile si Dan Iosif.
Lor li s-au adaugat si consilieri municipali si membri ai unor organizatii nonguvernamentale bucurestene. Toti acestia s-au adunat, ieri, pentru a protesta si a strange semnaturi pentru salvarea parcului, sub geamul lui Videanu. Si pentru a obtine autorizatie pentru demonstratii. Numai ca in afara de mitingurile pro-Basescu si cele organizate de PD, Videanu accepta cu greu alte demonstratii. "Am inteles ceea ce dansii doresc, iar, in baza competentelor pe care le am si in urma unei solicitari in scris, in timpul cel mai scurt am sa le raspund. (...) Voi aproba mitingul, insa nu in fata Primariei Capitalei, pentru ca municipalitatea nu are nici o treaba in aceasta chestiune. Retineti, este un proces intre domnul Constanda si CGMB. Primaria Capitalei este o structura executiva care nu are nici o treaba cu acest litigiu", a spus Videanu.
Edilul Capitalei a evitat sa comenteze decizia Curtii de Apel - care obliga Consiliul General sa-i plateasca o despagubire de peste 17 milioane de euro omului de afaceri Costica Constanda si sa-i aprobe acestuia proiectul imobiliar din Parcul Bordei -, insa a afirmat ca schimbul de terenuri dintre municipalitate si Constanda, din anul 2003, este "perfect legal".
Vanghelie:"E un magar"
Marian Vanghelie sustine ca Videanu a precizat ca "nu face nici un demers (n.r. - in legatura cu parcul Bordei), ca nu discuta in demersuri demagogice".
"Pai e demers demagogic ca se fura milioane de euro, cand se cheltuie 3500 de euro metrul patrat pe gradinite cazute, ca nu vrea sa atace hotararea (n.r. - Curtii de Apel) si ca nu negociaza cu oameni politici? M-am ridicat si am plecat ca e un magar", a afirmat primarul Sectorului 5 dupa ce a iesit din biroul lui Videanu. Acesta a mai afirmat ca "Constanda a primit terenul in baza unei dispozitii de primar, fara ca aceasta sa fie validata de Consiliul General". In plus, Vanghelie considera ca municipalitatea nu si-a aparat corect sansele in instanta, dand astfel posibilitatea lui Constanda sa primeasca 18 milioane de euro despagubiri si dreptul de a construi intr-un parc. "Pe langa faptul ca acest Constanda primeste 18 milioane de euro, iar - ca sa fac o paranteza - bugetul Primariei Sectorului 5 este de 20 de milioane de euro, i se permite si distrugerea parcului. Este un abuz fara precedent comis de Primaria Capitalei. Schimbul de terenuri dintre municipalitate si omul de afaceri este o escrocherie de proportii imense", si-a continuat tirada Vanghelie. "Nu vrea sa discute, dar vrea sa i se dea lui Constanda 18 milioane de euro. Ca el considera legal schimbul de terenuri. Modul de comportament nu l-am vazut nici la Traian Basescu. Sa spuna de ce nu ataca (hotararea Curtii de Apel - n.r.) si de ce prefera sa piarda banii! Nu el, primaria", a mai spus Vanghelie.
Campanie de salvare a zonelor verzi
Chiar si senatorul PD Marian Marinescu, coleg de partid cu Adriean Videanu, unul dintre protestatarii din fata municipalitatii, a spus ca Primaria Capitalei ar comite un abuz daca ar da curs deciziei instantei care permite omului de afaceri Costica Constanda sa construiasca un ansamblu rezidential pe cele 3,3 hectare de teren din parcul Bordei. In paralel cu mitingurile se strang si semnaturi pentru crutarea spatiului verde. Astfel, cateva zeci de mii de bucuresteni isi dadusera acordul, ieri, pentru salvarea parcului Bordei si promovarea unui plan de conservare si extindere a zonelor verzi din Capitala in cadrul campaniei "Sectorul 1 de Verde, pentru un Bucuresti verde", initiata de primarul Andrei Chiliman. "In doar doua zile am reusit sa strangem in jur de 30.000 de semnaturi ale bucurestenilor in campania pentru salvarea zonelor verzi din Capitala. Cu o astfel de sustinere, in mod cert vom reusi sa impunem un program de inverzire a Bucurestiului", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Sulfina Barbu a dat autorizatie
Costel Constanda a taiat pana in momentul de fata peste 300 de arbori, pentru 250 dintre acestia avand autorizatia semnata chiar de Sulfina Barbu, pe cand aceasta se afla la carma Ministerului Mediului. Pe de alta parte, trebuie spus ca anual din Bucuresti dispar cateva sute de mii de metri patrati de spatiu verde. Inainte de 1989, Capitala numara 34,7 milioane de metri patrati de spatiu verde - parcuri, gradini, aliniamente stradale si scuaruri intre blocuri. De atunci, sistematic, copacii au tot fost taiati, iar parcurile micsorate. In prezent, in Bucuresti spatiu verde a scazut dramatic, pana la doar 17 milioane de metri patrati. Iar autorizatiile se dau, dupa cum dicteaza interesele celor de la timona Primariei Capitalei.