Hotelul "Ritz-Carlton Moscow" s-a nascut din cenusa hotelului sovietic "Intourist" plin de gandaci, spioni, mafioti si prostituate. Camera cea mai scumpa din lume are vedere spre Piata Rosie si este dotata cu ferestre antiglont. Micul dejun pentru
Hotelul "Ritz-Carlton Moscow" s-a nascut din cenusa hotelului sovietic "Intourist" plin de gandaci, spioni, mafioti si prostituate. Camera cea mai scumpa din lume are vedere spre Piata Rosie si este dotata cu ferestre antiglont. Micul dejun pentru cei care ocupa apartamentul de 15.000 de euro pe noapte costa 530 de euro. Pentru prima data a fost introdus un "sommelier" (degustator profesionist) al vodcii si un responsabil pentru localurile nocturne.
Monica Bellucci si Vincent Cassel au batut la portile lui imediat ce au auzit vorbindu-se despre el, dar nu au putut dormi in "suite" cu vedere spre Piata Rosie deoarece hotelul cel mai scump din lume, cel care inca inainte de a-si deschide poarta masiva de sub colonadele porticului din marmura gri si sticla te facea sa visezi, nu a fost inca inaugurat.
Primul star international care va descinde la "Ritz-Carlton Moscow" va fi George Michael, asteptat sa aiba un concert in capitala rusa, relateaza Rompres. Nu se stie daca a rezervat apartamentul prezidential de 15.000 de euro pe noapte, fara mic dejun inclus, sau "se va multumi" cu un apartament ceva mai modest, dar probabil ca va fi printre primii din lume care vor gusta "Tzar's breakfast", un meniu care concentreaza intr-o singura masa toate simbolurile luxului gastronomic: clatite cu caviar, omleta cu vitel japonez Kobe, trufe cu parmezan, fois gras cu mere caramelizate, totul scaldat cu o sticla de sampanie Crystal. Pretul: 700 de dolari sau 530 de euro.
Intr-un oras locuit de 35 de miliardari in dolari (cu unul mai mult decat New York-ul), si care in fiecare an isi disputa cu Tokio titlul de cel mai scump oras din lume, nu se putea desigur sa traiesti fara a avea un hotel care ii ofera celui mai valoros client al sau o sufragerie cu geamuri in intregime blindate. Cei 35 de miliardari vor aprecia cu siguranta acest lucru.
Construit pe Tverskaia, strada care pleaca din fata Pietei Rosii, hotelul ofera de la cele 11 etaje ale sale o vedere care iti taie respiratia asupra Kremlinului, catedralei Sfantul Vasile si intregului centru al capitalei. Cu numai cinci ani in urma, in locul monumentalului Ritz care imita un stil eclectic de secol al XIX-lea, se afla "dintele cariat", paralelipipedul de sticla cu 22 de etaje al Intourist, maximul luxului interzis sovieticilor.
Intourist era cazarea obligatorie a putinilor turisti occidentali care se aventurau in fosta URSS, dotat cu un mobilier anii '70, cameriste-spion, gandaci si telefoane care sunau neintrerupt si care ii obligau pe clientii care nu aveau chef de aventuri sa le scoata din priza perntru a putea dormi. In "viscerele" sale gazduia agenti KGB camuflati in ghizi turistici, mafioti camuflati in oameni de afaceri si prostituate deloc camuflate, intr-un amestec de sordid, badaranie si moravuri .
Pentru a construi "Ritz-Carlton" a fost nevoie de 325 milioane de euro si de patru ani, plus alte 12 luni pentru lucrarile de finisare si pregatirea personalului. Selectionarea cameristelor si barmanilor a fost mai severa decat la Consiliul de ministri, candidatii trebuind sa treaca teste de aptitudine efectuate de psihologi.
Luni intregi experti din lumea intreaga au instruit personalul rus cum sa deschida usile, sa prezinte nota de plata de semnat si sa duca valizele cu o eleganta fara egal, simpatici dar nu invadatori, amabili dar niciodata prea servili. In stafful hotelului moscovit cel mai sic, exista posturi niciodata vazute pana acum: "sommelier" al vodcii, de exemplu, ii va consilia pe "miliardarii patrioti'' - in cazul in care acestia decid sa "dispretuiasca" colectia de whisky Macallan Fine&Rare care costa 300 de euro portia - sa aleaga bautura distilata nationala cea mai potrivita pentru seara.
A fost prevazut si postul de "night butler", un portar de noapte special care, cu amabilitate si discretie va recomanda clientilor cele mai bune localuri nocturne si va avea grija sa le faciliteze accesul, avand in vedere ca personalul moscovit care controleaza accesul strict al clientilor inchide usile in fata unor clienti occidentali importanti imbracati prea modest dupa criteriile indigene. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.