Statul roman e dispus sa dea 15 milioane de euro pentru castelul lui Dracula, desi pretul lui de vinzare poate depasi 100 de milioane.

Casa de Habsburg a scos luni la licitatie Castelul Bran, in cautarea unui cumparator care sa respecte proprietatea brasoveana si istoria ei, informeaza Associated Press. Desi nu a fost anuntat nici acum un pret oficial, acesta ar putea ajunge la peste 100 de milioane de euro, dupa predictiile lui Michael Gardner, presedintele firmei americane insarcinate cu promovarea domeniului.

Guvernul roman are insa intiietate la negocieri. „Nu ma pot pronunta daca Guvernul va fi interesat sa cumpere castelul sau nu. Dupa ce voi primi solicitarea de la Casa de Habsburg, voi trimite la Bran o echipa de specialisti care sa faca o evaluare. In baza acestei evaluari voi specifica «Noi va putem da atit» si de aici va porni o negociere", a explicat ieri ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, citat de NewsIn, invocind dreptul de preemptiune al statului roman. Iorgulescu nu s-a hazardat nici el sa pronunte o suma fixa inaintea evaluarii expertilor, dar a precizat ca s-a discutat in jurul a 15 milioane de euro. In plus, el a apreciat drept un „pret aberant" suma de 100 de milioane, in conditiile in care „un castel pe Valea Loirei costa doua-trei milioane de euro".

Acordul de retrocedare, semnat anul trecut cu arhiducele Dominic de Habsburg, prevede ca destinatia castelului lui Dracula nu poate fi schimbata timp de trei ani, pina in mai 2009. „Branul nu-l ia nimeni cu elicopterul sa-l duca in Bulgaria, in Ungaria sau in America", a subliniat Iorgulescu. Acesta mai spune ca aproximativ 80% dintre obiectele din muzeu apartin statului roman.

Castelul Bran a ajuns unul dintre titlurile zilei pe Yahoo! Cititi pe www.cotidianul.ro/select