Tot ceea ce a dezvaluit ZIUA despre afacerea Castelul Bran se adevereste pe zi ce trece. Circul mediatic pus la cale de Dominic de Habsburg si avocatii sai a urmarit si urmareste intimidarea ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si
Tot ceea ce a dezvaluit ZIUA despre afacerea Castelul Bran se adevereste pe zi ce trece. Circul mediatic pus la cale de Dominic de Habsburg si avocatii sai a urmarit si urmareste intimidarea ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si fortarea statului roman, la limita legii, de a cumpara Castelul Bran la un pret aberant, supraevaluat. Opinia publica trebuie sa stie ca inainte de a fi retrocedat castelul, dar si la semnarea actelor oficiale de retrocedare, Adrian Iorgulescu s-a intalnit cu Dominic de Habsburg si avocatii lui, unde s-a discutat despre dreptul de preemptiune al statului roman si suma reala pe care o poate primi Dominic de Habsburg. Adrian Iorgulescu i-a spus lui Dominic de Habsburg ca evaluarea castelui facuta de specialistii ministerului se ridica la 15 milioane de euro. Dominic de Habsburg si avocatii lui au fost de acord cu aceasta evaluare, toata lumea fiind multumita de discutia dintre ministrul Culturii si Cultelor si mostenitorul Castelului Bran. Avocatii proiectatului "Vampire Land" impreuna cu Dominic de Habsburg joaca acum la cacealma, doar-doar vor obtine mai mult de 15 milioane de euro. Cacealmaua s-ar putea sa-i coste, insa, o teapa monumentala prin renuntarea de catre statul roman la dreptul de preemptiune si achizitionarea de catre posibilii investitori doar a zidurilor Castelului Bran. Dupa cum se stie, 80% din patrimoniul imobil al Castelui Bran apartine statului roman.
Intelegerea de 15 milioane de euro
Intre Dominic de Habsburg si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a avut loc o intelegere verbala cu privire la suma pe care statul roman o va da pentru rascumpararea Castelului Bran. Cuvantul de onoare al ministrului si printului erau suficiente pentru cei 15 milioane de euro cat fusese evaluat Castelul Bran de catre expertii MCC. Avocatii s-au repozitionat, insa, lasandu-l pe Dominic de Habsurg fara cuvant, si cu o imagine detestabila, deloc princiara, in ochii publicului romanesc. Astfel, a aparut o mare cacealma pentru obtinerea unei sume aberante pentru Castelul Bran: 100 de milioane de euro.
Ieri, Adrian Iorgulescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca suma cu noua zerouri despre care se vorbeste ca Dominic de Habsburg o va cere pentru Castelul Bran este "o incercare de piata". In opinia lui Iorgulescu, suma de 100 milioane de euro este exagerata, iar o licitatie nu poate porni de la o suma atat de mare, pentru ca va fi "in continua descrestere". Ministrul a spus ca la aceasta suma nu ar cumpara nimeni castelul si a exemplificat cu castele renumite din alte tari, care costa foarte putin in comparatie cu ce se vehiculeaza despre Castelul Bran. Suma "cu noua cifre", vehiculata de firma desemnata de Dominic de Habsburg sa gaseasca un cumparator pentru Bran, este, in opinia ministrului Culturii si Cultelor, "o gluma". "O licitatie porneste de la un pret pe care-l stabileste proprietarul. Nu se poate ca aceasta suma sa fie la nivelul anuntat, pentru ca va fi in continua descrestere. 100 de milioane de euro este un pret aberant", a spus Iorgulescu, precizand ca proprietatea lui Dominic de Habsburg nu ar fi cumparata de nimeni, atata vreme cat un Castel pe Valea Loirei ajunge la doua milioane de euro.
"Este o incercare de piata, respectiv pe piata romaneasca, pentru ca pe piata americana nu intereseaza pe nimeni", a mai spus ministrul Culturii, sustinand ca pana in prezent s-a estimat valoarea Castelului Bran la o suma de 15 milioane de euro.
Ministerul pregateste un impozit coplesitor
In cazul in care Dominic de Habsburg si avocatii lui nu renunta la cacealmaua celor "noua cifre", statul roman e pregatit sa renunte la dreptul de preemptiune. Situatia nu va fi favorabila lui Dominic de Habsburg pentru ca, in acest caz, Adrian Iorgulescu are pregatita o masura guvernamentala prin care proprietarul Castelului Bran va trebui sa plateasca un impozit raportat la pretul de vanzare al castelului. Altfel spus, orice investitor va fi descurajat sa plateasca un impozit coplesitor pentru achizitionarea Castelului Bran. Ar fi pentru Dominic de Habsburg o teapa monumentala pentru ca ar ramane in situatia de a vinde doar zidurile Castelului Bran la un pret aberant pentru care cumparatorul ar trebui sa plateasca un impozit pe masura.
Ministerul e pregatit de judecata
Dominic de Habsburg trebuie sa respecte toate procedurile legale privind scoaterea la vanzare a Castelului Bran. In cazul incalcarii acestora, MCC il va actiona in instanta. Destinatia Muzeului Bran nu poate fi schimbata.
Adrian Iorgulescu a precizat ca, potrivit unui acord intre MCC si Dominic de Habsburg, trei ani dupa retrocedare, Castelul Bran nu poate avea alta destinatie. Nici in urmatorii doi ani nu se va intampla nimic acolo. "Branul nu il ia nimeni cu elicopterul, ramane pe loc in perpetuitate", a sustinut ministrul Culturii si Cultelor.
"Nu este problema mea daca Branul se scoate la licitatie. Nu ma intereseaza cu ce firma lucreaza familia de Habsburg. Ceea ce pot spune este ca Dominic de Habsburg este obligat sa faca o oferta statului roman, care are dreptul de preemptiune, dar nu a solicitat asa ceva", a precizat Iorgulescu. El a spus ca atunci cand ministerului ii va fi solicitat acest lucru, va trimite o comisie de specialisti, o agentie specializata, pentru a evalua castelul. Numai atunci va fi stabilita o suma de bani. Branul este monument istoric si nu se poate face nici o modificare in structura cladirii. Iorgulescu s-a referit la prevederile legale care pot conduce la blocaj, daca se va incerca o cat de mica modificare. Cu atat mai mult cu cat circa 80% dintre obiectele aflate in Muzeul Bran apartin MCC. Numai Comisia Monumentelor Istorice a MCC poate permite sa se faca modificari, insa ministerul asigura cu cateva luni in urma ca asta nu se va intampla niciodata. Ministrul nu crede ca dupa ce va expira termenul de trei ani, Branul isi va schimba destinatia. Pentru ca cel care il va cumpara nu va fi interesat sa inchida castelul si sa piarda bani.
Statul va face uz de dreptul de preemptiune
Adrian Iorgulescu a explicat ca orice modificare in structura Castelului de la Bran, orice constructie, are nevoie de avizul Ministerului Culturii si Cultelor. "Exista alte prevederi ale legii care pot sa duca la blocaj daca se construieste acolo, daca se fac adaugiri la cladire. MCC este cel care autorizeaza astfel de lucruri. In plus, 80% dintre obiectele care se afla la Bran apartin statului roman", a spus Iorgulescu.
Totusi, ministrul a recunoscut ca, dupa expirarea celor trei ani prevazuti de acordul semnat de Dominic de Habsburg, un viitor proprietar ar putea inchide muzeul Bran. "Nu stiu cum ar putea sa-l inchida. Poate ar putea, dar nu cred ca un proprietar este interesat de acest lucru. Este evident ca cel care investeste o suma importanta in Castelul Bran doreste sa recupereze macar o parte din ea", a explicat Iorgulescu. Pana in prezent MCC nu a primit o oferta pentru a-si exercita dreptul de preemptiune la cumpararea Castelului Bran. "Nu s-a facut o solicitare MCC de exercitare a dreptului de preemptiune la cumpararea Castelului. Nu ma pot pronunta daca Guvernul este interesat sa cumpere Castelul Bran, insa, cand voi avea o solicitare de la Dominic de Habsburg, voi trimite la Bran o echipa de specialisti sa evalueze Castelul si vom stabili pretul de negociere pentru cumparare. Daca nu vom conveni asupra unui pret, Dominic de Habsburg este liber sa vanda oricui doreste", a declarat Adrian Iorgulescu.
Promovarea pentru vanzare incepe peste 60 de zile
Firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, selectata de familia de Habsburg pentru elaborarea unui plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, va incepe promovarea proprietatii, in circa 60 de zile, in vederea identificarii unui cumparator. Reprezentantii firmei au spus ca vor respecta dreptul de preemptiune al statului roman. "Vom respecta cu strictete acest drept, iar arhiducele Dominic a avut grija ca acest aspect sa fie foarte clar in intelegerea noastra", a declarat pentru MEDIAFAX, in urma cu cateva zile, Michael Gardner, presedintele Baytree.
Vampire Land
In decembrie 2006, familia Habsburg a facut Consiliului Judetean Brasov o oferta de vanzare a castelului, in valoare de 60 de milioane euro. Oferta a fost insa retrasa la sfarsitul lunii ianuarie 2007 intrucat "proprietarii au constatat ca a fost gresit interpretata", dupa cum a declarat atunci Corin Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg in Romania. In momentul lansarii ofertei, ministrul Culturii a atras atentia ca statul roman are drept de preemptiune si a spus ca suma de 60 de milioane euro este prea mare. In prezent, familia Habsburg ar accepta un cumparator care vrea sa construiasca o statiune in apropierea castelului, dar nu ar agrea un ofertant care urmareste transformarea proprietatii intr-un fel de parc tematic, cu o denumire de tipul Vampire Land, a informat Reuters, citand firma Baytree Capital.
Ilegalitati la retrocedare
Plenul Camerei Deputatilor din Romania va discuta dupa vacanta parlamentara raportul subcomisiei de ancheta privind retrocedarea Castelului Bran. Aceasta a constatat ca au fost comise mai multe ilegalitati in modul de retrocedare si in initierea procedurii de scoatere la vanzare a castelului si propune sesizarea premierului, a Curtii Constitutionale si a Parchetului in acest caz. In raport se arata, printre altele, ca restituirea nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite si ca initiativa de vanzare a Castelului Bran de catre proprietari si eventuala antamare a unor negocieri cu acestia de catre autoritatile locale, in conditiile neinstiintarii oficiale a Ministerului Culturii si Cultelor, contravine Legii 422/2001. Atat ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, cat si avocatul lui Dominic Habsburg, Corin Trandafir, au replicat ca retrocedarea s-a facut in mod corect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.