Dupa ce l-a plimbat de mana prin campania din 2004, aratand ca ambii au acelasi "interes" si "trag la aceeasi caruta", Traian Basescu sustine acum ca nu l-a cunoscut pe Calin Popescu Tariceanu inainte de constituirea Aliantei si nu a avut cu el discu
Dupa ce l-a plimbat de mana prin campania din 2004, aratand ca ambii au acelasi "interes" si "trag la aceeasi caruta", Traian Basescu sustine acum ca nu l-a cunoscut pe Calin Popescu Tariceanu inainte de constituirea Aliantei si nu a avut cu el discutii despre "idealuri politice". Asta ar fi scuza, potrivit presedintelui, pentru "greseala" de a-l numi premier.


Traian Basescu face un titlu de glorie din a recunoaste ca a gresit, aratand ca nu este omul "care sa tina la punctul lui de vedere pana in panzele albe". Regreta ca l-a pus premier pe Tariceanu, pentru ca s-a dovedit partenerul oligarhilor, nu al presedintelui. A gresit numindu-l, dar, spunea el marti seara la Realitatea TV, nu il cunostea. Aceasta ar fi scuza. "Eu nu l-am cunoscut pe Calin Popescu Tariceanu pana cand s-a format Alianta. N-am avut relatii cu el. Eu o discutie cu Calin Popescu Tariceanu despre idealuri politice n-am avut." Cu totul altceva spunea Traian Basescu in 2004, atunci cand vroia sa castige alegerile alaturi de Tariceanu si mergea de mana cu el prin toata tara, dand asigurari ca au "acelasi interes" si "trag la aceeasi caruta". "Relatia mea cu Calin Popescu Tariceanu este foarte buna. Va dura tot mandatul. Eu nu voi fi in conflict cu primul-ministru. Amandoi suntem determinati sa fim o echipa, chiar daca in institutii diferite. In toata campania pe care am facut-o impreuna in tara nu am avut nici macar un usor diferend; nici macar un usor diferend! La mize mari? Pai, la mize mari, dumneavoastra nu ati observat ca datorita compartamentului de politicieni cu miza mare nu ne-am uitat la prieteni, nu ne-am uitat la colegi de partid, de 12 ani, de 10 ani, si i-am scos de pe liste ca si cum nu i-am fi cunoscut?!", afirma el intr-o emisiune a Realitatii TV.


"Cea mai mare greseala" a presedintelui, dupa cum insusi a descris-o, se dovedeste astfel una cu un efect major asupra guvernarii. Presedintele a pus un premier pe care nu il cunostea si s-a trezit ca acesta "joaca" pentru oligarhi, nu pentru popor. Nu lipsite de consecinte sunt si alte greseli pe care, cu nonsalanta, Basescu le recunoaste, sperand ca electoratul va merge pe zicala "greseala recunoscuta e pe jumatate iertata".


NUMIREA GUVERNULUI. Nu doar desemnarea lui Tariceanu a fost o greseala. Imediat ce a intrat in conflict cu PNL, presedintele a recunoscut ca nu Alianta castigase alegerile, ci PSD. Iar el a decis sa dea guvernul Aliantei. Nu singura, ci alaturi de UDMR si PC, fostul PUR dovedindu-se dupa o saptamana de la investire "solutia imorala", desi chiar Basescu fusese acela care i-a propus lui Dan Voiculescu sa intre in guvern.  


MINCIUNA CU TELEFONUL. Si cand Tariceanu l-a sunat pe procurorul Botos pentru a se interesa despre dosarul prietenului Patriciu, Basescu a "gresit" mintindu-i pe ziaristii de la Romania Libera ca acest fapt nu s-a petrecut: "Regret decizia incorecta din luna iunie. Am considerat ca nu trebuie declansat un scandal politic". A facut-o pentru interesul national, a explicat el, pentru a nu dauna integrarii. Ulterior, a recunoscut ca prin a tine ascuns acel telefon a pacalit Uniunea Europeana. Nu si-a asumat insa indreptarea erorii in calitate de sef de stat, preferand sa o lase pe protejata sa, Elena Udrea, sa se intrebe retoric daca a sunat Tariceanu sau nu. Tot prin gura Elenei Udrea a ales presedintele sa "rasufle" si informatia legata de biletelul prin care Tariceanu ii cerea sa intervina la Parchet pentru Patriciu. Desi a subliniat gravitatea gestului, Traian Basescu nu l-a tratat nici pe acesta responsabil, ci prin prisma rafuielii politice.


LUSTRATIA SI UNINOMINALUL. Si in privinta legii lustratiei si a votului uninominal seful statului a gresit initial. A fost "sceptic" in privinta eficientei unei legi a lustratiei, recunostea el de curand, ba mai mult, a eliminat-o din propunerile incluse in raportul Tismaneanu. Acum ea este o prioritate. La fel, in urma cu un an, la scoala de vara a PD, el se impotrivea votului uninominal. "Sunt momente cand demagogic sustii o solutie numai pentru ca ti se pare ca da bine la public, dupa care, cand te duci in spatele usilor de partid si cu oameni care se pricep, incepi sa faci socotelile si isi dai seama ca solutia pe care o propui nu permite realizarea unei majoritati democratice", afirma presedintele.


CSM. Seful statului a gresit si cand, la sedinta CSM, l-a felicitat pe noul presedinte, desi mai puteau fi depuse candidaturi. "A fost o eroare pe care am facut-o. Nici nu stiam regulamentul, ca se pot depune candidaturi chiar pana in momentul realizarii votului. Am gresit-o, am gresit-o, acum nu o mai pot trage inapoi. Ce sa-i fac?", s-a scuzat seful statului.


DEMISIA. Si cand a anuntat ca demisioneaza in cinci minute daca Parlamentul il suspenda si nu a mai demisionat, Traian Basescu a gresit tot pentru ca nu ar fi stiut ceva, anume ca se pregatea, spune el, un proiect de lege prin care sa i se interzica sa mai candideze. Si cand a afirmat ca da inapoi casa din Mihaileanu pe cauza de "moralitate" a gresit. Dovada ca nu a mai dat-o. E complicat, a explicat el la Realitatea TV, a intrat in circuitul civil, e "mult mai complicat decat pare".


TVR. Refuzul de a-si numi reprezentanti in conducerea TVR, in 2004, a fost si el o greseala, spune acum Traian Basescu, dar dintr-un interes meschin. Fara reprezentanti la TVR nu a fost indeajuns mediatizat, presedintele plangandu-se marti seara ca din patru participari in emisiuni TVR la trei s-a autoinvitat de fapt. Cu alte cuvinte, incalcand el insusi independenta editoriala.


De la telenovela la PutinDeclaratiile presedintelui Basescu de marti seara au starnit reactii dure din partea politicienilor. Liberalul Bogdan Olteanu (foto) l-a acuzat pe seful statului ca "traieste intr-o telenovela" si ca "vrea sa arate ca este amenintat si inconjurat de dusmani". "Astept cu placere episodul in care se va intalni cu prietenii sai si le va povesti de darurile pe care le-a facut pe banii publici.
Lasandu-i la o parte pe cei de la Ministerul Transporturilor, cred ca cei de la Rosia Montana si Costel Constanda ar face un episod extrem de interesant", a atacat Olteanu, intr-o declaratie pentru Mediafax.


La randul sau, senatorul UDMR Attila Verestoy a negat ca ar fi fost, alaturi de Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu, artizanul incercarii de inlaturare a sefului statului si i-a transmis presedintelui ca "ar trebui sa inventeze si altceva decat celebrele taieri de paduri".


Peremistii considera si ei drept "o amenintare absolut caraghioasa" declaratia lui Basescu privind organizarea referendumului pentru votul uninominal. "Traian Basescu a avut din nou prilejul sa-si reverse toate refularile pe care le are, sunand din nou la trompeta ruginita a pretinsei mari victorii din referendum si sa ameninte Parlamentul Romaniei", a acuzat vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas.


ATACUL LA ZIARISTI. La declaratiile sefului statului legate de ziaristi, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a replicat ca "daca ar avea la dispozitie parghiile lui Vladimir Putin, dl Basescu ar rezolva-o cu presa libera ca in Rusia". El a mai spus ca "pentru domnul presedinte sunt buni doar cei 10% dintre jurnalisti care il slavesc".
Referindu-se la afirmatia presedintelui Basescu, conform careia acesta poate da o lista de 10 ziaristi care, "daca nu ar fi politicieni, ar muri de foame", Cristian Tudor Popescu a replicat: "Oare cate nume ar contine o lista a politicienilor care ar muri de foame daca nu ar exista presa, ei neavand nici un fel de valoare in afara spatiului mediatic?". "Domnul Basescu considera ca ziaristii nu ar trebui sa comenteze spusele politicienilor, sa nu puna in lumina agramatismele, minciunile, prostia, incultura, fatarnicia, aroganta de care dau dovada politicienii, inclusiv Traian Basescu", a spus C.T. Popescu. (Lavinia Dimancea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.