"O sa il corelam cu refacerea drumurilor, o sa cautam sprijin, iar la intai august vrem sa demaram lucrarile. Avem si o echipa care lucreaza deja in paralel", a declarat, pentru NewsIn, Radu.
Reprezentantul Primariei a mai spus ca, incepand de
"O sa il corelam cu refacerea drumurilor, o sa cautam sprijin, iar la intai august vrem sa demaram lucrarile. Avem si o echipa care lucreaza deja in paralel", a declarat, pentru NewsIn, Radu.
Reprezentantul Primariei a mai spus ca, incepand de miercuri, in Centru istoric, vor fi introduse primele tuburi destinate ingroparii cablurilor. "Mai departe, consortiul sau firma care va castiga licitatia pentru proiectul Netcity se va ocupa de lucrarile efective", a adaugat el.
Radu considera ca echipa din primarie si consultantii care au elaborat proiectul au impus conditii dure participantilor la licitatie pentru a preveni un eventual contract care s-ar dovedi pagubos, precum cel cu Apa Nova. "Eu as fi lasat un camp mai mare de manevra, de optiune pentru consortiile sau firmele care sunt interesate de Netcity", a opinat Radu.
"Mie mi se pare ca am cam exagerat in ceea ce priveste conditiile impuse firmelor sau consortiilor care vor fi interesate de licitatia Netcity, mi-e teama ca nu vor exista parteneri care sa isi asume intregul risc cu acest proiet. E totusi, un risc, in domeniul IT nu stii care e tendinta peste cativa ani", a mai spus reprezentantul Primariei.
Pana in prezent, 18 firme au fost interesate de caietul de sarcini pentru proiect, fata de data trecuta, "cand au fost cumparate 27 de caiete, din care numai patru companii au depus oferta". "Sunt multe firme pe care nu le cunosc. Nu exista nicio firma mare printre cumparatori. Companiile mari iau caietul prin intermediari, ca sa nu afle concurenta ca ar fi interesati sa participe la licitatie", a spus Alexandru Radu.
Licitatia pentru desemnarea executantului retelei de fibra optica la nivelul Capitalei trebuia sa aiba loc inca de la inceputul acestui an, insa primaria a decis ca aceasta sa se repete, din cauza noii legi a achizitiilor publice, care contine alte proceduri, ce au condus la modificarea documentatiei. Licitatia va avea loc pe 23 iulie, potrivit lui Radu.
Proiectul retelei magistrale de fluxuri informationale din Bucuresti, care are trei etape de executie, va fi gata in opt ani de zile. In primii doi ani va fi gata prima etapa, care presupune construirea unei retele in zona centrala a Capitalei, pe circa 1.200 de strazi si care necesita o investitie de 94 de milioane de euro din partea partenerului privat al primariei. Cea de-a doua etapa, care va fi gata tot in doi ani, presupune implementarea de retea de fibra optica pe restul de aproximativ 5.300 de strazi din Capitala. Extinderea retelei in intreaga zona metropolitana, ultima etapa, va dura patru ani.
Netcity va implementa conceptul "fiber to the home", adica un sistem deschis de servicii cu o viteza de minimum 1 Gbps la beneficiar. Primaria isi propune, astfel, sa creeze premisele includerii telecomunicatiilor din Bucuresti in cadrul serviciilor publice, punand bazele "societatii informationale" la nivelul Bucurestiului.
In ceea ce priveste rolul pe care il va detine Primaria Capitalei in cadrul proiectului, acesta va fi unul de control, iar societatea care va fi infiintata de investitorul ales in urma licitatiei va deveni administratorul proiectului.
In cadrul viitorului parteneriat public - privat pentru realizarea unei retele de fibre optice, primaria va pune la dispozitie domeniul public, in timp ce partenerul va asigura finantarea, proiectarea, executia, administrarea si dezvoltarea retelei metropolitane. Parteneriatul va dura 49 de ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.