Producatorii de legume si fructe care se asociaza pot primi de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) finantari de pana la 5% din valoarea productiei vandute de grup intr-un an, din fonduri UE, masura urmand sa intre in vigoare pana
Producatorii de legume si fructe care se asociaza pot primi de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) finantari de pana la 5% din valoarea productiei vandute de grup intr-un an, din fonduri UE, masura urmand sa intre in vigoare pana la jumatatea lunii iulie. Acordarea finantarii este una dintre masurile specifice organizarii pietei comunitare de produse agroalimentare de care Romania poate beneficia ca stat membru al UE. Pentru aplicarea ei, este nevoie de un ordin al ministrului Agriculturii, care sa adapteze regulamentul comunitar la specificul pietei romanesti. "Aceasta este una dintre masurile de la nivelul UE pe care am reusit sa o facem sa functioneze si la noi. Pana pe 15 iulie va aparea in Monitorul Oficial si reglementarea", a declarat Adriana Chirea, director in cadrul APIA.
Grupurile de producatori de legume si fructe vor putea primi o finantare de 5% din valoarea vanzarilor, in primul si in al doilea an de functionare, pragul reducandu-se la 4% in al treilea an, 3% in al patrulea si ajungand la 2% in al cincilea an. Procentele sunt valabile pentru grupurile care vand legume si fructe in valoare de cel mult un milion de euro intr-un an, se arata in regulamentul APIA. Pentru grupurile care au vanzari mai mari de un milion de euro, procentele se reduc astfel: 2,5% din valoarea vanzarilor in primul si in al doilea an, 2% in al treilea an si 1,5% in al patrulea si al cincilea an.
Limita maxima a sumelor alocate intr-un an sunt cuprinse intre 50.000 si 100.000 de euro pentru fiecare grup de producatori. Banii sunt acordati pentru a acoperi costurile de constituire si de functionare a grupurilor.
Exemple de cheltuieli eligibile sunt cele pentru achizitionarea echipamentelor necesare stocarii, depozitarii, vanzarii productiei, cunoasterea si planificarea productiei membrilor, imbunatatirea calitatii sau aplicarea unor strategii de comercializare. Organizarea pietei comunitare de produse agroalimentare prevede masuri de sprijin din partea UE pentru dezvoltarea pietei interne, care se impart, in mare, in trei categorii, respectiv de interventie, depozitare privata si sprijin direct. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.