Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, candidat independent la Parlamentul European, a declarat sambata ca ar fi dispus la o discutie cu UDMR pe tema realizarii unei liste comune pentru PE, "de dragul comunitatii maghiare". "Nu am primit o solicitare oficiala, ci doar mesaje prin presa. Ar fi o posibilitate teoretica de a realiza o lista comuna cu UDMR, dar nu stiu daca juridic si tehnic mai este posibil, atat timp cat mi-am depus deja candidatura si lista de semnaturi", a spus acesta, adaugand ca o astfel de negociere nu s-ar face fara "anumite conditii".
Tokes a aratat ca o asemenea decizie nu va fi luata fara acordul organizatiilor comunitatii ce ii sustin candidatura. Astfel, este vorba despre CNMT, Consiliul National Secuiesc, Uniunea Civica Maghiara, Consiliul Tineretului Maghiar, Tineretul Maghiar Ardelean si Asociatia Civica Maghiara din Bihor. Prezent la aceeasi conferinta de presa, presedintele UCM, Szasz Jeno, s-a aratat in total dezacord cu ideea ca Tokes Laszlo sa ajunga sa candideze pe lista pentru Parlamentul European a UDMR. "Daca domnul episcop vrea sa nu ajunga in PE, atunci sa candideze pe lista UDMR", a spus Szasz Jeno.
In opinia acestuia, Tokes, ca independent, are nevoie de mai putine voturi si, ca atare, mai multe sanse ca UDMR sa ajunga in Parlamentul European. Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Szilagyi Zsolt, a declarat sambata, la forumul a€žDin Transilvania in Europa", ca UDMR ar trebui sa sustina candidatura episcopului Tokes Laszlo la PE, eventual prin renuntare la propria lista.
Szilagy a motivat ca episcopul are nevoie doar de 2,5% din voturi, iar Uniunea de atingerea unui prag de 5%, spunand ca primul are sanse mai multe in alegerile europarlamentare ce vor fi organizate la sfarsitul anului.