Tarifele reglementate la electricitate pentru populatie vor fi pastrate pana in 2010, chiar daca piata de energie se deschide complet la 1 iulie 2007, a declarat vineri, pentru NewsIn, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniu

Tarifele reglementate la electricitate pentru populatie vor fi pastrate pana in 2010, chiar daca piata de energie se deschide complet la 1 iulie 2007, a declarat vineri, pentru NewsIn, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris.
"Am dat recent o decizie de prelungire a contractelor reglementate pana in 2010, deci pana in acel an noi intentionam sa mentinem tarifele reglementate. Ne vom stradui ca in aceasta perioada, pana in 2010, sa gasim formule in care sa stimulam trecerea in eligibilitate a consumatorilor casnici, pentru ca reglementatorul trebuie sa dispara, iar preturile vor fi fixate de piata", a spus vicepresedintele ANRE. Potrivit acestuia, Autoritatea are sarcina de a se asigura ca la acel moment piata este destul de matura si de competitiva pentru a prelua aceste sarcini.

Nicolae Opris: "Pretul pe piata libera va scadea"

Nicolae Opris a aratat ca, desi de la 1 iulie piata de energie electrica va fi complet liberalizata, furnizorii de energie nu vor veni in urmatoarele luni cu prea multe oferte, din cauza secetei si a lipsei de energie ieftina din piata.
"Abia din toamna, cand resursele de energie hidro vor reveni la normal, iar reactorul 2 de la Cernavoda va fi pus in functiune, pretul pe piata libera va scadea", considera Opris.
Potrivit acestuia, furnizorii vor incepe sa vina cu oferte atractive pentru clientii casnici, cu preturi mai mici decat tarifele reglementate. "Ne asteptam ca, cel putin in prima faza, acele preturi sa fie mai mici decat cel reglementat, pentru ca altfel nu va fi stimulativ pentru consumatorii casnici sa devina eligibili, in timp ce consumatorii care raman la furnizorii de acum vor pastra tarifele reglementate", a explicat oficialul ANRE. In opinia sa, principalul avantaj al liberalizarii pietei de energie este faptul ca orice consumator isi poate alege furnizorul, iar cresterea abuziva a preturilor va fi imposibila, insa acest proces are si dezavantaje. "Cand alegi, risti. Daca, din diverse motive, un furnizor nu-si va mai putea onora contractele, consumatorii lui vor fi transferati furnizorului de ultima optiune, care va livra energia la un pret mai mare", a adaugat Nicolae Opris.
Acesta a explicat ca furnizorul de ultima optiune este o conditie obligatorie pentru liberalizarea pietei, pentru ca alimentarea cu energie a populatiei sa nu fie pusa in pericol. "Cel putin pentru consumatorii casnici, o forma a tarifului reglementat, nu neaparat in forma actuala, se va mentine pana cand ultimul consumator casnic va decide sa intre in eligibilitate. Ei se vor bucura de protectie din partea reglementatorului, pentru ca altfel exista riscul sa fie expusi unor abuzuri si nu au pregatirea tehnica si juridica pentru a se putea apara in fata unui mare furnizor", a punctat Opris.
Pietele de electricitate si gaze naturale se deschid integral duminica, autoritatile dand astfel posibilitatea tuturor consumatorilor de a-si alege singuri furnizorii, conform unei hotarari de Guvern, publicate in Monitorul Oficial. "Incepand cu data de 1 iulie 2007, piata de energie electrica si piata de gaze naturale se deschid integral pentru toti consumatorii", mentioneaza hotararea Executivului, aprobata saptamana trecuta. Odata cu Romania, alte 13 state membre ale Uniunii Europene isi vor deschide, la 1 iulie 2007, pietele de energie electrica si de gaze naturale.
In prezent, gradul de deschidere a pietei de electricitate este de 83,5%, insa practic piata este deschisa in proportie de circa 50% din capacitatea sa, adica exista consumatori care nu-si exercita dreptul de a-si alege singuri furnizorul. In ceea ce priveste piata de gaze naturale, gradul de liberalizare a acesteia este in prezent de 75%, dar in mod real deschiderea este de circa 55%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.