Azi, 2 iulie, Octavian Paler ar fi implinit 81 de ani. Desi disparut de curand, timbrul vocii sale lucide, iata, deja ne lipseste, mai ales in bulibaseala politica de acum. Caci aceasta a fost principala calitate a omului de cetate Octavian Paler: lu
Azi, 2 iulie, Octavian Paler ar fi implinit 81 de ani. Desi disparut de curand, timbrul vocii sale lucide, iata, deja ne lipseste, mai ales in bulibaseala politica de acum. Caci aceasta a fost principala calitate a omului de cetate Octavian Paler: luciditatea. O luciditate neiertatoare nu numai cu cei din jur, ci si cu sine insusi. A avut mereu dupa 1989, spre deosebire de multi alti intelectuali de marca ai Romaniei, o echidistanta critica fata de toti mai-marii zilei, fata de care a fost ironic, nu o data sarcastic, dar niciodata gregar. De pe o cu greu recapatata, dar cu o atat mai invidiabila pozitie morala, (caci omul, in trecut, a avut si el sovaielile lui ideologice), a stiut sa lanseze interogatii decisive intr-o vreme cand unora ideea de interogatie li se parea o blasfemie. In galceava de azi dintre o parte de gazetari si o parte din intelectuali, Octavian Paler ar fi putut fi un drept arbitru, caci el a fost, la superlativ, si gazetar si intelectual de rasa. Inca o data, asadar, vocea sa ne lipseste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.