Primaria Capitalei a cumparat terenul pe care se afla Parcul Bordei de la Banca Marmorosch Blank&Co. SA inca din 1932 cu 16 milioane de lei, declarandu-l utilitate publica. In aceste conditii, schimbul de terenuri dintre Costica Constanda si muni
Primaria Capitalei a cumparat terenul pe care se afla Parcul Bordei de la Banca Marmorosch Blank&Co. SA inca din 1932 cu 16 milioane de lei, declarandu-l utilitate publica. In aceste conditii, schimbul de terenuri dintre Costica Constanda si municipalitate nu putea avea loc. In 2003, consilierii municipali l-au declarat utilitate privata pentru a-l ajuta pe Constanda sa puna mana pe cel mai scump teren din Bucuresti.


Primaria Capitalei a cumparat in urma cu 74 de ani terenul pe care se afla acum Parcul Bordei de la Banca Marmorosch  cu 16 milioane de lei, declarandu-l utilitate publica, adica in folosul bucurestenilor. Suma reprezenta la vremea respectiva 110.000 de dolari, iar pentru a face o comparatie, cu cateva sute de dolari putea fi achizitionata o masina de lux. Suprafata achizitionata in 1932 de autoritati a fost de 130.000 de metri patrati, fiind luata in calcul si protejarea Lacului Bordei. Astfel, schimbul de terenuri dintre Primaria Capitalei si omul de afaceri Costica Constanda nu putea avea loc, zona verde fiind declarata un bun public. Numai ca si de data asta interesele private au contat mai mult decat cele ale cetatenilor, iar printr-o Hotorare a Consiliului General de la 5.09.2003, Parcul Bordei a fost trecut la capitolul proprietate privata a municipalitatii. Modificarea a fost facuta in perioada in care la sefia Capitalei era actualul presedinte Traian Basescu, care, culmea, declarase sus si tare ca "atat timp cat el va fi primar general, Parcul Bordei va ramane parc". Insa promisiunile au fost repede uitate, pentru ca imediat Parcul Bordei a devenit proprietatea privata si dat lui Constanda.  Interesant este ca nici o autoritate n-a vrut sa accepte ca zona verde a fost parc.


ARANJAMENTE. Imediat dupa ce jocurile au fost facute, adica din 2003, parcul nu mai era parc, ci zona verde, si nu mai era proprietate publica a statului, ci una privata. In hartile vechi ale orasului, Bordei era trecut drept parc sau gradina, un exemplu fiind planul Municipiului Bucuresti din 1943. In hartile si mai vechi, zona era denumita drept Gradina Bordei, parcul cu acelasi nume fiind inaugurat in 1938 de Regele Carol al II-lea. Nimic insa n-a contat. Recent, o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti a dat castig de cauza lui Costica Constanda, dandu-i posibilitatea de a distruge zona verde, aceasta urmand a fi transformata intr-un cartier de vile de lux. Mai mult, primaria trebuie sa-l despagubeasca cu 17 milioane de euro.


ISTORIC. Litigiul dintre Primaria Capitalei si omul de afaceri Costica Constanda se judeca de mai bine de trei ani. Zona este protejata de legea monumentelor istorice, precum si prin faptul ca, in PUG, terenul este incadrat ca zona V4 - adica zona verde destinata exclusiv pentru agrement. De asemenea, o dispozitie a primarului general Adriean Videanu interzice transformarea zonele V1A (parcuri si gradini publice) prin documentatii de urbanism (PUZ-uri) in zone edificabile (destinate constructiilor).


Costica Constanda este proprietarul a 3,3 hectare de teren de pe malul Lacului Floreasca, suprafata obtinuta in 2004, printr-un schimb de terenuri intre el si municipalitate. El a vandut deja o parcela de teren in suprafata de 5.000 de metri patrati unor ucraineni, situata pe latura din Strada Turgheniev, la jumatatea drumului dintre resedinta lui Traian Basescu si Strada Eliade.  Jocuri si pe vremea lui Carol al II-leaIn 1931, Banca Marmorosch-Blank trecea prin momente grele. Proprietarul bancii Aristide Blank, finantator puternic al Regelui Carol al II-lea, incerca sa echilibreze starea institutiei prin noi ajutoare din partea Bancii Nationale. In asteptarea subventiilor si a bonurilor de tezaur in favoarea bancii, administratorii hotarasc sa vanda din active. Intre acestea, terenul din zona Bordei intra si in planurile de amenajare a Bucurestilor. La initiativa lui Carol, Herastrau devenise un obiectiv edilitar prioritar al primariei. Nevoia bancii de a scoate bani cat mai multi din terenul Bordei vine in intampinarea dorintei lui Carol al II-lea de a vedea Parcul Herastrau terminat. Primarul Dem I. Dobrescu se conformeaza si cumpara terenul Bordei cu o suma exorbitanta, cu mult peste valoarea lui de piata. Guvernatorul BNR, Manoilescu, nu accepta santajul lui Aristide Blank si-l refuza pe Rege cu solicitarea de ajutorare a bancii fragile. Banca va da faliment, iar Manoilescu isi pierde postul. Din acest joc, primaria a ramas cu terenul care va fi inclus in schema de amenajare a zonei de nord a Capitalei. Dan Constantin
Ordonanta pentru expropriereSenatorul democrat Marius Marinescu a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o declaratie politica, "sa puna capat jafului imobiliar in zonele verzi" prin emiterea unei ordonante de urgenta, in cursul acestei saptamani, care sa prevada interzicerea autorizarii de construire in parcuri. El i-a mai solicitat primului ministru sa il exproprieze pe Costica Costanda de terenul din Parcul Bordei, printr-o hotarare de Guvern, "deoarece gradinile publice intra in categoria amenajarilor de utilitate publica". Senatorul democrat a sustinut ca lui Costanda, "celebru prin jongleriile sale imobiliare sprijinite de autoritati", ar trebui sa i se ofere despagubiri cu actiuni la Fondul Proprietatea.  Reprezentantul PD a mai solicitat Parchetului General si CSM sa se autosesizeze si sa "faca lumina in acest caz de cardasie dintre administratia locala, justitie si Costica Costanda". De asemenea, si primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, considera un atentat grav la interesele bucurestenilor decizia privind autorizarea unor lucrari de constructie in Parcul Bordei.
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.