Comisia Europeana se pregateste sa aduca Ungaria in fata Curtii Europene de Justitie in cazul mentinerii "actiunii de aur" dupa privatizarea fostelor companii de stat, procedura care incalca reglementarile comunitare, a anuntat Executivul european, c
Comisia Europeana se pregateste sa aduca Ungaria in fata Curtii Europene de Justitie in cazul mentinerii "actiunii de aur" dupa privatizarea fostelor companii de stat, procedura care incalca reglementarile comunitare, a anuntat Executivul european, citat de Reuters, preluat de Mediafax.
CE a trimis autoritatilor de la Budapesta o avertizare finala in luna iunie a anului trecut, sustinand ca legislatia ungara in domeniul privatizarilor blocheaza circulatia libera a capitalului, unul dintre drepturile fundamentale la nivelul blocului comunitar.
Legea vizata permite Guvernului sa detina drepturi speciale sau "actiuni de aur" la 31 de companii privatizate.
"Comisia Europeana pregateste deocamdata o instiintare adresata Curtii Europene de Justitie", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Oliver Drewes.
Aceasta actiune ar putea fi privita drept o avertizare importanta din partea autoritatilor de la Bruxelles, in contextul in care Guvernul ungar a promis sa faca tot posibilul pentru a bloca preluarea companiei locale de petrol si gaze naturale MOL de catre investitorul austriac OMV.
OMV vrea sa fuzioneze cu MOL, dar premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, este de parere ca abordarea companiei austriece este una ostila. In orice caz, o fuziune de o asemenea amploare si cu un asemenea impact ar intra sub jurisdictia autoritatilor antitrust de la Bruxelles.
Comisarul european pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, este interesat de desfiintarea "actiunilor de aur", care impiedica preluarile transfrontaliere. Ungaria a raspuns in luna octombrie a anului trecut la avertizarea finala transmisa de McCreevy, dar explicatia oferita a fost nesatisfacatoare, a spus Drewes.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.