Buticul de presa al Familiei Ringier si-a impartit destul de eficient cele doua publicatii pe care le detine in Romania, desi Consiliul Concurentei ar fi trebuit sa le lase doar una: Libertatea cultiva sfarcurile, iar Evenimentul Zilei, pe Traian Bas
Buticul de presa al Familiei Ringier si-a impartit destul de eficient cele doua publicatii pe care le detine in Romania, desi Consiliul Concurentei ar fi trebuit sa le lase doar una: Libertatea cultiva sfarcurile, iar Evenimentul Zilei, pe Traian Basescu. Din sfarcurile cultivate de Libertatea, Familia Ringier scoate bani multi. Dat fiind ca lingusirea unui stalp al Puterii nu e rentabila in materie de tiraj, o  parte din acesti bani merge la Evenimentul lui Traian Basescu.

Ca ziarul presei-prezervativ promovate de Familia Ringier in Romania si-a facut un tel al vietii si activitatii din slujirea lui Traian Basescu si a camarilei sale s-a vazut din nou vineri, 29 iunie 2007, cand a fost publicat, sub genericul paparuda, Dezvaluiri, un material despre un document trimis de  Guvernul Romaniei Comisiei Europene cu anumite obiectii la Raportul de tara.

Publicat ca si cum ar fi rezultatul unei investigatii proprii a ziarului, materialul nu e altceva decat unul dintre acele texte livrate de Cotroceni presei subordonate, pe sest. Se vede asta imediat din faptul ca, in linii mari, materialul din Evenimentul Zilei a fost reprodus in aceeasi zi de Cotidianul, publicatie a lui Sorin Ovidiu Vantu, patron de presa a carui servitute fata de Traian Basescu e deja legendara.

Daca Evenimentul Zilei si Cotidianul s-ar fi rezumat la reproducerea Documentului fie si cu notele senzationaliste isterice, totul ar fi fost in regula. Chiar si livrat pur si simplu, un document poate fi publicat de un ziar fara a incalca minimele norme ale profesiei.

Cu o singura conditie: ca ziarul sa nu-l transforme intr-o arma propagandistica in sluba unei forte politice. Din nefericire, cele doua publicatii n-au respectat aceasta exigenta. Ele au reprodus Documentul sub semnul unui atac virulent la adresa guvernului, a ministrului Tudor Chiuariu, indeosebi. Guvernul, Tudor Chiuariu au negat existenta Scrisorii invocate de cele doua publicatii. Dar, chiar daca ar fi fost asa, nu putem sa nu ne intrebam: "Ce crima a comis Guvernul Romaniei de s-au indignat atat de grozav Oficioasele?".

Potrivit Documentului, Guvernul ar fi cerut Comisiei Europene sa stearga din Raportul de tara final un paragraf ce se gasea in Raportul de lucru: "Termenele in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul directiei". Grajdarii lui Basescu de la cele doua ziare au identificat acest demers al Guvernului Tariceanu in termenii unei tradari de tara. Judecat insa cu obiectivate si nu cu tendentiozitate, demersul ar fi fost  salutar. Din mai multe motive:

1) Asertiunea din Raportul de lucru, pastrata din nenorocire si in Raportul final, e produsul Comisarului Franco Fratini. Acest personaj mai mult decat suspect prin razgaierea fara limite de bun-simt a Monicai Macovei si-a permis un gest incompatibil cu statutul sau de Comisar: de a aprecia anchetele penale desfasurate de o institutie a unei tari membre a Uniunii Europene.

Comisia Europeana n-are de unde sa stie daca anchetele desfasurate de DNA sunt sau nu profesioniste, sunt sau nu corecte. Imensa lor majoritate se afla in desfasurare. In consecinta, documentele din dosare sunt stiute doar de procurorii care le administreaza.

E greu de crezut ca aceste dosare au fost aratate lui Franco Fratini.
Daca admitem, prin absurd, ca asa s-a intamplat, date fiind aberatiile care au guvernat ministeriatul Monicai Macovei, Franco Fratini nu e competent nici politic, nici profesional, sa se pronunte asupra lor.

Aproape toate dosarele de la DNA n-au ajuns in instanta. Cele care au ajuns - putine, extrem de putine, n-au o sentinta definitiva. In aceste conditii, la ora actuala nu se poate spune ca sunt nici bune, nici rele.

O apreciere de ansamblu a muncii "tulusilor" de la DNA se poate face abia dupa ce toate dosarele vor ajunge in instanta si, mai ales, dupa ce vom avea sentinte definitive.

Scrisoarea invocata de cele doua oficioase contine si alte argumente extrem de solide in sprijinul cererii de a se scoate din Raportul de tara asertiunile lui Franco Fratini despre asa-zisul profesionalism al DNA, institutie-instrument a Politiei Politice practicate de Traian Basescu.

Dar chiar daca n-ar exista date zdrobitoare despre lucrul de mantuiala al DNA, Comisia Europeana trebuia atentionata de guvernul Romaniei ca nu-si poate asuma ipostaza de Birou Politic al CC al PCUS, permitandu-si sa se amestece brutal in mersul justitiei dintr-o tara membra a UE.

Cata vreme Scrisoarea a fost dezmintita de Guvernul Romaniei, nu putem sustine ca ea a existat. Avand in vedere aberatiile lui Franco Fratini din Raport, ar fi fost salutar daca ea ar fi existat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.