UE - Germania a predat stafeta Portugaliei  Portugalia a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, iar premierul de la Lisabona a involburat deja apele, anuntand un conflict cu Franta pe tema integrarii Turciei.
Jose Socrates, premi
UE - Germania a predat stafeta Portugaliei  Portugalia a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, iar premierul de la Lisabona a involburat deja apele, anuntand un conflict cu Franta pe tema integrarii Turciei.
Jose Socrates, premierul Portugaliei, tara ce a preluat sambata, de la Germania, presedintia rotativa a Uniunii Europene, a anuntat ca sustine integrarea Turciei in organizatia europeana, insa analistii amintesc ca marea provocare a mandatului sau ramane Constitutia europeana. Jose Socrates este vazut in tara sa ca unul dintre cei mai reformatori premieri din ultimele decenii. Presa de la Lisabona considera ca socialistul Socrates este genul de om care nu se da in laturi de la a lua masuri dureroase pe termen scurt, daca acestea sunt benefice Portugaliei.   Atat timp cat povestea tratatului constitutional nu va cadea in derizoriu in timpul presedintiei portugheze, aceasta va fi vazuta ca un succes.  TURCIA SI TRATATUL. Intregul proces risca sa devina insa unul politic, deoarece anumite state care au cazut de acord asupra unor puncte ar putea acum sa ceara renegocierea, crede Sebastian Kurpas, expert in problemele UE la Centrul de Studii Politice europene de la Berlin, care ofera in acest sens exemplul Poloniei. In ciuda atitudinii pesimiste a presei internationale, Socrates si-a anuntat recent intentia de a finaliza negocierile privind adoptarea unui tratat constitutional, recunoscand totusi ca intregul proces va fi "intensiv si complex". Ca si cum tratatul constitutional nu era de ajuns, Socrates a deschis un nou front de lupta in interiorul UE, anuntand ca sustine integrarea Turciei, in ciuda opozitiei dure a Frantei. "In aceasta abordare a problemei Turciei trebuie sa ne respectam cuvantul", a declarat Socrates. El a cerut totodata respectarea angajamentelor pe care UE si le-a luat in fata Ankarei, in urma cu doi ani, cand s-au deschis negocierile de aderare cu Turcia.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.