Agentii economici care polueaza vor putea fi pedepsiti mult mai drastic incepand de acum. Guvernul a adoptat legislatia europeana in domeniu, astfel ca aceia care vor mai deversa substante toxice in ape sau in aer vor putea ajunge la inchisoare.
Agentii economici care polueaza vor putea fi pedepsiti mult mai drastic incepand de acum. Guvernul a adoptat legislatia europeana in domeniu, astfel ca aceia care vor mai deversa substante toxice in ape sau in aer vor putea ajunge la inchisoare.


Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute un proiect de ordonanta de urgenta privind raspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului. Documentul transpune prevederile Directivei Parlamentului European si a Consiliului nr. 2004/35/EC, privind raspunderea de mediu, si are ca obiectiv stabilirea unui cadru comun pentru prevenirea si repararea prejudiciului adus mediului, la un cost rezonabil pentru societate, prin aplicarea principiului "poluatorul plateste".


Conform acestui principiu, un operator a carui activitate a cauzat prejudicii mediului sau o amenintare iminenta cu un astfel de prejudiciu trebuie sa raspunda din punct de vedere financiar. Prin urmare, operatorii trebuie sa adopte masuri si sa puna in aplicare practici pentru a minimiza riscurile de daune asupra mediului, astfel incat expunerea lor la raspunderea financiara sa fie redusa.


DEFINITII. Prejudiciul adus mediului inseamna prejudiciul adus speciilor si habitatelor naturale protejate, prejudiciul adus apei (din punct de vedere ecologic, chimic, cantitativ), precum si prejudiciul adus solului. Adoptarea acestei ordonante de urgenta conduce si la indeplinirea obiectivului de dezvoltare durabila, prin constientizarea operatorilor economici asupra necesitatii luarii masurilor de protectie a mediului. In caz contrar, acestia sunt obligati sa suporte costurile masurilor preventive sau reparatorii, generate de prejudiciul adus mediului. Aplicarea prevederilor ordonantei privind raspunderea de mediu, cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului, va avea consecinte benefice directe asupra mediului, dar si asupra starii de sanatate a populatiei, mai ales in contextul reducerii prejudiciului adus apei si solului.


ListaMarea Britanie este cel mai mare poluator al Europei, pe teritoriul ei aflandu-se 18 din primele 50 de termocentrale poluante ale Europei, responsabile pentru uciderea a 7.600 de persoane anual, potrivit unui studiu al Comisiei Europene. Urmatoarele tari poluatoare sunt: Polonia (sapte termocentrale), Cehia (6), Spania (5) si Germania (4). Studiul s-a bazat pe masurarea emisiilor de dioxid de sulf de la 6.600 de termocentrale din cele 25 de tari ale UE din 2006, plus Norvegia si Elvetia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin