Dosar SFIN Doua treimi din veniturile romanilor sunt cheltuite pe alimente, taxe, utilitati, transport si telefon. Iar pe masa carnea e inlocuita mai tot timpul cu painea Ponderea cheltuielilor de consum in totalul cheltuielilor gospodariilor s-a redus: 73,8% in 2006 fata de 75,2% in 2005. In schimb, procentajul impozitelor si contributiilor s-a majorat: 13,5% in 2006 comparativ cu 12,5% in 2005. Impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe au generat anul trecut cheltuieli medii lunare pe gospodarie de 175,9 lei, in crestere cu aproape un sfert fata de 2005 (143,7 lei/ luna). Cheltuielile totale inregistrate in 2006 au fost, in medie, de 1.304,7 lei lunar pe gospodarie si de 445,4 lei pe persoana, situandu-se foarte aproape de veniturile totale (94,1%), astfel incat economiile au reprezentat in medie pe gospodarie 81,7 lei lunar.  ALIMENTE. Romanii au inlocuit caloriile din alimente cu kilowati si gigacalorii. Consumul mediu zilnic in 2006 a fost de 2.449 de calorii fata de 2.479 in 2005. Aproape 80% din numarul de calorii (76,6% in 2006, 77,2% in 2005) a fost asigurat de alimentele de origine vegetala. In timpul acesta, in tarile occidentale alimentele de origine animala asigurau peste 30% din numarul de calorii. Pe ansamblul gospodariilor, cerealele asigura aproape jumatate din numarul de calorii (43,1%), iar carnea si preparatele din carne continua sa aiba o pondere modesta (9,7%). Consumul de paine s-a ridicat in 2006 la 9,6 kg/persoana - unul dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est (Ungaria - 6,9, Slovacia - 6,3, Polonia - 6,1 etc.). In schimb, consumul de carne si preparate din carne s-a situat la numai 3,7 kg/persoana lunar sau 44 kg anual. Pe ce se cheltuiesc banii romanilor cititi pe larg in revista Saptamana Financiara.