Endoscopul introdus pe cale naturala, fara nici o incizie, poate sparge sau agata pietrele din rinichi, uretra, vezica, uretera. O alta metoda este ceva mai invaziva. Endoscopul nu se mai introduce pe cale normala, ci se face un orificiu pr
  Endoscopul introdus pe cale naturala, fara nici o incizie, poate sparge sau agata pietrele din rinichi, uretra, vezica, uretera. O alta metoda este ceva mai invaziva. Endoscopul nu se mai introduce pe cale normala, ci se face un orificiu prin piele si muschi la nivelul spatelui. Se face o punctie la nivelul lombar pana la rinichi, prin care se introduce un ghid, de fapt o sarma, ce dilata canalul practicat prin tesuturi.  Prin acest canal dilatat in muschi se introduce endoscopul care vizualizeaza piatra. Prin sondele endoscopului se pot introduce socuri hidraulice sau ultrasunete si ceva mai rar laser. Aceasta metoda numita nefrolitotomie se practica cu anestezie locala sau generala. Pentru calculii pozitionati rau sau in cazul unor malformatii se combina litrotitia (masa ce are trepidatii) cu metoda de introducere a endoscopului printr-o punctie lombara. Cand pietrele sunt foarte mari si multe este necesara chirurgia deschisa, adica incizie cu bisturiul. Uneori, cand calculii se afla in uretera, se practica si laparoscopia, acea chirurgie miniinvaziva prin taieturi mici cat butoniera de la camasa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.