Trichineloza pe val
Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii (MS) atentioneaza ca, in ultima perioada, a crescut numarul imbolnavirilor de trichineloza. Astfel, in prezent exista sase focare de trichineloza in judetele G
Trichineloza pe val
Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii (MS) atentioneaza ca, in ultima perioada, a crescut numarul imbolnavirilor de trichineloza. Astfel, in prezent exista sase focare de trichineloza in judetele Galati, Ilfov, Arad si Prahova, iar in judetul Calarasi un caz suspect. Cele mai multe focare de trichineloza (3) au fost inregistrate in judetul Prahova. Aici, 46 de persoane au consumat carne si preparate de carne neverificate trichineloscopic, 17 dintre acestia necesitand internare. Si in Galati sunt 25 de consumatori, dintre care 6 au fost internati. In judetul Ilfov au fost inregistrate 10 cazuri in localitatea Sinesti. Trichineloza este o boala periculoasa determinata de consumul de carne sau preparate din carne de porc infestata cu Trichinella Spiralis si insuficient preparata termic. Simptomele in cazul infectarii: dureri abdominale, greata, anorexie, diaree, precum si mialgii asociate cu tumefactia maselor musculare si tensiune dureroasa, dificultati de masticatie, respiratie, mers prin miozita, eruptii urticariene, febra, tulburari neuropsihice, tulburari respiratorii si tulburari cardiace. La primele semne ale bolii trebuie obligatoriu sa ne prezentam la cabinetul medicului de familie sau al specialistului. (Carmen POPESCU)
Adoptati de Romania
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, ieri, la Palatul Victoria, ca Romania este capabila sa aiba grija de copiii orfani, iar legislatia actuala este mai degraba restrictiva in ceea ce priveste adoptiile internationale. "Romania are cadrul institutional necesar pentru a fi capabila sa aiba grija de copiii abandonati, iar cadrul legislativ favorizeaza adoptia nationala, adoptia de catre familiile de romani", a spus Tariceanu. Premierul a adaugat ca, in ceea ce priveste adoptiile internationale, legislatia actuala nu da sperante familiilor straine care au facut cereri de adoptie. Tariceanu a precizat ca in prezent exista peste 1300 de cereri de adoptie depuse de familii din Romania, in conditiile in care exista doar aproximativ 450 de copii care pot fi adoptati. (C.S.)
Ecologie salbatica in turism
Romania s-a aliniat si la normele comunitare referitoare la criteriile ce trebuie indeplinite de serviciile de cazare pentru turisti, pentru a fi etichetate drept ecologice. Potrivit HG nr. 1855/2005 scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice este de a reduce consumul de apa, energie si deseuri regenerabile si de a favoriza utilizarea resurselor regenerabile si a celor cu impact redus asupra mediului. Astfel, in spatiile unde se desfasoara servicii in turism, cel putin 22% din energie electrica utilizata trebuie sa provina din surse regenerabile, iar combustibilul petrolier utilizat trebuie sa nu aiba mai mult de 0,2% sulf, carbunii fiind interzisi. Pe de alta parte, randamentul unui cazan/generator de caldura, cumparat in perioada in care se acorda eticheta ecologica trebuie sa fie de cel putin 90%. Aparatele de aer conditionat sunt valabile numai daca sunt clasificate cel putin in clasa de eficienta energetica B (n.r. - clasa A este cea mai economica). Chiar si ferestrele trebuie sa asigure un grad ridicat de izolare termica, luandu-se in calcul si izolarea fonica. Intreruperea, in functie de anumiti factori, a incalzirii, a aparatului de aer conditionat si a luminii ar fi bine sa se realizeze automat; in cazul in care nu se intampla, turistii trebuie sa fie informati despre acest aspect. Becurile trebuie sa fie din cele cu consum minim de energie, astfel ca 60% dintre ele trebuie sa se supuna acestei cerinte, dupa primul an de functionare cu eticheta. Cat priveste apa, debitul la robinet nu trebuie sa depaseasca 12 l/minut. Legiuitorul a avut grija si de apa consumata la closet, astfel ca nu pot fi spalate mai mult de 5 pisoare concomitent. Baia mai trebuie dotata cu pubele, iar turistii "invitati sa foloseasca pubela in locul vasului de toaleta pentru anumite deseuri generate din utilizarea toaletelor", referindu-se, probabil la hartia igienica. (L.M.)
Ceferistii dupa Metrou
Sindicalistii de la caile ferate au decis sa ceara Ministerului Transporturilor o crestere salariala cel putin egala cu cea oferita angajatilor de la metrou (14%), salariile la calea ferata nefiind majorate de doi ani, au declarat pentru Mediafax, surse din cadrul sindicatelor feroviare. Astfel, sindicatele din transportul feroviar - inclusiv personalul TESA - au hotarat, in urma unei intalniri care a avut loc ieri, sa solicite ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, o intalnire pe 6 februarie, pentru a inainta cererea de majorare a salariilor. La fel cum s-a intamplat la metrou sau la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, nici pentru societatile de cale ferata nu au fost aprobate inca bugetele pentru 2006. De aceea, negocierea pe tema salariilor nu este posibila inca, dar sindicalistii spera ca, cel tarziu la inceputul lunii viitoare, aceste bugete sa fie aprobate. Sursele citate au precizat ca nu vor accepta o crestere salariala mai mica decat cea acordata salariatilor de la metrou - 14%. Angajatii de la CFR au organizat, in vara anului 2005, o greva generala de peste trei saptamani, cerand fara succes o crestere a salariilor cu peste 10%. Protestul a incetat dupa 23 de zile (timp in care au circulat doar o treime din trenuri), dupa ce instanta l-a declarat ilegal. (C.P.)
DDTV amendat
Postul de televiziune DDTV, controlat de Dan Diaconescu, proprietarul televiziunii OTV, a primit ieri o amenda de 250 de milioane de lei din partea CNA, pentru difuzarea videoclipului "Praf", al trupei Parazitii, care incurajeaza, potrivit membrilor Consiliului, consumul de droguri. Consiliul National al Audiovizualului (CNA) amendase cu cate 250 de milioane de lei vechi, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, si posturile MTV Romania si TVK Lumea pentru difuzarea aceluiasi videoclip. Potrivit membrilor CNA, videoclipul difuzat pe DDTV era cenzurat mai putin decat varianta difuzata anterior de cele doua posturi muzicale. In cadrul aceleiasi sedinte de ieri, CNA a decis sa amendeze si postul OTV cu 25 de milioane de lei vechi, pentru incalcarea Deciziei CNA cu privire la publicitate, sponsorizare si teleshopping, in cadrul emisiunii "Info Pescar". (C.S.)
Gratuit la Masca
Printr-un parteneriat incheiat intre Primaria Sectorului 6 si Teatrul Masca, edilul Cristian Poteras le ofera familiilor cu situatie materiala precara, copiilor aflati in centrele de plasament, tinerilor si pensionarilor bilete gratuite la teatru. Astfel, de doua ori pe luna, de la ora 19.00, aproximativ 100 de persoane sunt invitate la spectacolele aduse in lumina scenei de artistii de la Masca. In aceasta luna se joaca piesa "Domnul de Pourceaugnac", pusa in scena dupa Moliere, iar in februarie - "Intrusa", dupa J. L. Borges. Ambele spectacole sunt in regia lui Mihai Malaimare, si vor avea loc la sediul Teatrului Masca din cartierul Militari, bd. Uverturii nr. 70-72. Biletele gratuite sunt distribuite atat prin intermediul asistentilor sociali, cat si direct, celor care intra in audienta la conducerea Primariei Sectorului 6. (M.S.)
CIEL salarii Windows reTea
CIEL ROMANIA, liderul pietei aplicatiilor financiar contabile si de salarii din Romania a lansat o noua aplicatie CIEL SALARII WINDOWS RETEA. Aceasta poate fi utilizata pe un numar nelimitat de statii de lucru si permite crearea de rapoarte personalizate. Organizatiile interesate de aceasta aplicatie o pot achizitiona la pret promotional pana la sfarsitul lunii ianuarie, reducerile ajungand pentru aplicatiile CIEL SALARII si CIEL FINANCE MANAGER pana la o valoare de 30%. Actualizata conform legislatiei in vigoare, CIEL SALARII WINDOWS RETEA a fost conceputa pentru a asigura o solutie de HR completa. Aplicatia face parte dintr-un pachet de programe structurat pe 5 module, in functie de principalele sectoare de interes la nivelul unei companii. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.