UJR, care a contribuit la internationalizarea cazului privind grupul Ilascu, a hotarat sa le acorde celor trei eroi de la Nistru - Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco - Medalia de Merit si cate un Premiu de Excelenta pentru patriotis
UJR, care a contribuit la internationalizarea cazului privind grupul Ilascu, a hotarat sa le acorde celor trei eroi de la Nistru - Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco - Medalia de Merit si cate un Premiu de Excelenta pentru patriotismul lor. "Inscrierea Zilei Justitiei, incepand cu 1994, in calendarul sarbatorilor oficiale a constituit un semnal luminos pentru toate categoriile de juristi. Instituirea acestei sarbatori nu a avut doar menirea de a aduce profesiilor juridice o indreptatita reparatie morala, ci, mai ales, de a marca recunoasterea cuvenita a rolului si importantei puterii judecatoresti, a partenerilor justitiei, a tuturor oamenilor legii in sistemul unei democratii umaniste", a declarat in deschidere presedintele UJP, dr. Gavril Iosif Chiuzbaian.
Presedintele UJR a facut un paralelism legat de tema simpozionului - Stabilitate si inovatie in drept. Rolul educatiei juridice in functionarea sistemului judiciar - intre conservatorismul din activitatea legislativa si cei ce pledeaza pentru inovatii in acest domeniu. "Un ilustru ganditor al antichitatii, l-am numit pe Pitagora, avertiza ca, uneori, o lege in plus poate fi mai daunatoare decat o lege in minus si ii indemna pe cetateni sa se gandeasca de mai multe ori atunci cand intentioneaza sa adopte sau sa-si modifice legile. In schimb, adeptii unei dinamici mai vii in activitatea legislativa pledeaza in favoarea unei permenente inovatii, pentru a nu se cadea in greseala pastrarii in vigoare a unor norme invechite, care si-au pierdut actualitatea si, implicit, eficienta". Chiuzbaian a aratat ca aceasta relatie dintre stabilitate si inovatie in drept trebuie avuta in vedere in orice opera legislativa. Presedintele UJR a subliniat si contributia cotidianului ZIUA pentru imbunatatirea comunicarii intre mass-media si Justitie.
Mona Pivniceru, vicepresedintele Asociatiei Magistratilor a criticat "succesiunea halucinanta de acte normative", care creeaza haos si confuzie in actul de justitie, in timp ce Dumitru Mazilu (membru al Academiei Diplomatice Internationale) s-a referit la "ordonantele date sa modifice alte ordonante" date de "lideri politici care ignora stabilitatea in drept", si care "dau legi pe banda numai ca sa scape si sa plece in vacanta". Mazilu a mai criticat si modificarile Constitutiei, incepand cu 1991, date si de "temperamentul unor sefi de stat, care nu mai sunt "moderatori", ci "jucatori". "Cei chemati sa faca legi se comporta obedient preluand mecanic texte straine, ignorand interesul national", a mai spus Mazilu. Presedintele Curtii de Casatie, Nicolae Popa, a pledat pentru o "regandire a actului de justitie", dar nu "pe teritoriul marunt al rafuielilor", ci pentru "calitatea acestui serviciu public de maxima importanta". Nicolae Popa s-a plans si de volumul imens de dosare care "sufoca" sectiile ICCJ si de unele "deformari" ale mass-media in a relata activitatea justitiei, sugerand musai "exemplul Germaniei, unde numai jurnalistii cu pregatire juridica au dreptul sa reflecteze munca magistratilor".
Medalii pentru eroii de la Nistru
UJP a mai anuntat ca a hotarat sa le acorde celor trei eroi de la Nistru, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco, Medalia de Merit si cate un Premiu de Excelenta, ca "semn de recunostinta pentru patriotismul lor si pentru suferinta indurata, cu demnitate, in temnitele din Transnistria".
Reamintim ca Ilie Ilascu a primit aceleasi distinctii din partea Uniunii, tot cu prilejul Zilei Justitiei, in 2001.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.