Directia Nationala Anticoruptie, condusa de procurorul sef Daniel Marius Morar (provenit de la parchetele clujene) tine la sertar un mare caz de coruptie, referitor la furtul unui teren al statului care valoreaza circa 70 de milioane de euro. Cele
Directia Nationala Anticoruptie, condusa de procurorul sef Daniel Marius Morar (provenit de la parchetele clujene) tine la sertar un mare caz de coruptie, referitor la furtul unui teren al statului care valoreaza circa 70 de milioane de euro. Cele 35 de hectare sunt situate la marginea Municipiului Cluj-Napoca, in comuna Floresti, zona cunoscuta sub numele de Sapca Verde. Acest teren apartine domeniului public si a ajuns - printr-o suita de manopere frauduloase la care si-au dat concursul personalitati de prima marime ale judetului Cluj - in mainile afaceristului de origine maghiara Arpad Paszkany. Nimeni altul decat cel pentru care Traian Basescu a intervenit in sedinta de bilant a Ministerului Public, de la inceputul acestui an.
"Cetateanul" Paszkany, exemplu pentru Basescu
Basescu l-a dat ca exemplu de civism pe "cetateanul" Paszkany, afirmand in fata celor mai importanti procurori ai Romaniei ca a primit un memoriu de la "un om de afaceri clujean" in care se face referire la fapte grave de coruptie a unor oameni politici si de afaceri. Basescu a mai spus ca a trimis memoriul lui Paszkany impreuna cu recomandarea "rog analiza si solutie legala", procurorului general Laura Kovesi. Ce efect au avut oare spusele lui Basescu asupra procurorilor DNA care, pentru cine nu stie, tin de cativa ani la sertar dosarul "Sapca verde"? Dosar in care Paszkany si alte persoane sunt cercetate pentru furtul unui teren de 35 de hectare al statului, pe care firma POLUS a afaceristului de origine maghiara construieste azi un imens centru comercial, dupa ce panglica santierului a fost taiata de toate oficialitatile clujene.
Laudat de Boc
Cele 35 de hectare - domeniu public al statului - se aflau in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj (USAMV Cluj), care il folosea ca teren de experimente agricole. USAMV Cluj a devenit insa in ultimii ani o placa turnanta a cedarii terenurilor administrate de ea, catre fel de fel de afaceristi care vor sa-si construiasca en-gros-uri sau sedii de birouri. Iar Ministerul Educatiei si Cercetarii se face ca nu vede nimic din ceea ce se intampla. Asa se face ca printr-un concurs de intelegeri oculte, pe care le vom dezvalui in continuare, 35 de hectare ale statului, aflate in administrarea USAMV Cluj, au ajuns pe mainile lui Arpad Paszkany. Acesta a ras cu buldozerele toti copacii de pe el si a demarat constructia unui imens centru comercial, care se va numi POLUS Center Cluj. Paszkany a fost acuzat in presa ca a finantat la greu campaniile electorale ale Aliantei DA, precum si de faptul ca imensele sume de bani pe care le ruleaza au proveniente suspecte din directia Ungariei si SUA. Numele lui Paszkany figureaza si in dosarul "Gazeta II", in care afaceristul este invinuit de procurorii DIICOT pentru instigare la santaj si sprijinire de grup infractional.
Revenind la terenul de la "Sapca verde", ceremonia oficiala de inaugurare a santierului a avut loc la 29 iunie 2006, la taierea panglicii fiind prezenti prefectul Alin Tise, presedintele CJ Cluj Marius Nicoara, primarul din Floresti Ioachim Vancea si rectorul USAMV Liviu Marghitas. Chiar si primarul Clujului Emil Boc a laudat declarata investitie de 140 de milioane de euro, anuntata de Paszkany. Toate oficialitatile judetului stiu despre escrocheria imobiliara, insa se poarta ca si cand nu ar fi vorba despre un teren al statului luat cu japca. In aceasta toamna, firma POLUS a lui Paszkany intentioneaza sa deschida cu mare fast POLUS Center Cluj, lucrarile fiind in toi.
Cum se fura un teren de la stat
Regimul juridic al terenului a fost stabilit imediat dupa Revolutie ca fiind domeniu public al statului, dat in administrarea USAMV Cluj.
La 27 mai 1997, sfidand faptul ca un teren domeniu public este inalienabil, insesizabil si imprescriptibil, fostul prefect al Clujului, Alexandru Farcas si fostul sef al FPS Cluj, Radu Sarbu, au incheiat un protocol cu firma POLUS Investments Co Inc. Toronto pentru construirea pe raza municipiului Cluj a unui "centru socio-economic". Ulterior, prefectul de Cluj, Alexandru Farcas (foto) a emis Hotararea 32/30.04.1998 prin care, fara nici o baza legala, a atribuit cele 35 de hectare catre SC Agroidustriala SA Cluj. In baza acestei hotarari, SC Agroindustriala a solicitat Judecatoriei Cluj intabularea celor 35 de hectare, fara a prezenta magistratilor vreun act care sa-i ateste dreptul de proprietate. Gratie unor acte de coruptie, judecatorii au intabulat imediat terenul, care a doua zi, la 25.09.1998, a fost predat firmei POLUS Transilvania Companie de Investitii SRL (POLUS SRL), patronata de Arpad Paszkany, in baza unui contract de asociere in participatiune perfectat cu SC Agroindustriala Cluj. In aprilie 1999, cu ajutorul ex-secretarului general al Ministerului Agriculturii, Dragos Tanasescu, terenul de la "Sapca verde" este scos din circuitul agricol. Apoi, la 16.06.1999, SC Agroidustriala Cluj vinde abuziv terenul firmei POLUS SRL - Paszkany, pe infima suma de patru miliarde de lei (de 15 ori mai mica decat valoarea de atunci de pe piata imobiliara), fara a fi proprietara, fara licitatie si fara evaluare. In realitate, asa cum am mai aratat, cele 35 de hectare, domeniu public, se aflau in administrarea USAMV Cluj, care s-a facut mai mereu ca "ploua". Ulterior frauduloasei vanzari, atat Hotararea prefecturii, cat si incheierea de intabulare de la Judecatoria Cluj au fost anulate de Justitie, fara ca cineva sa raspunda pentru falsurile comise. De asemenea, directorul SC Agroindustriala Cluj a fost condamnat penal pentru falsul de a vinde ceva ce nu i-a apartinut niciodata, fara a se dispune, ca un facut, si anularea actului de vanzare-cumparare rezultat al infractiunii. Arpad Paszkany n-a stat cu mainile in san, a profitat de situatia dinadins creata si, in vara anului 2005, a bagat buldozerele pe terenul USAMV distrugand toate terenurile experimentale.
Universitarii s-au vandut pe cateva milioane de euro
Distrugerea campurilor experimentale cu buldozerele a generat un scandal de proportii, redat pe larg in presa locala. Nevoita de imprejurari, USAMV Cluj a acuzat invazia lui Paszkany si a formulat o actiune civila de anulare a abuzivului contract de vanzare-cumparare dintre Agroindustriala si POLUS SRL, pe motiv ca cele 35 de hectare sunt domeniu public.
In proces au depus intampinari Ministerul Finantelor, Ministerul Educatiei si Agentia Domenilor Statului, care au solicitat de asemenea anularea abuzivului act. Prin sentinta civila 129 din 19.09.2005, Tribunalul Arges, unde a fost stramutat procesul, a admis actiunea USAMV si a dispus anularea actului de vanzare-cumparare si repunerea in situatia anterioara. POLUS SRL, aparata de vestitul avocat-parlamentar PSD Antonie Iorgovan, si Agroindustriala au declarat apel, iar Curtea de Apel Pitesti a dispus rejudecarea cauzei prin decizia 6 din 19.01.2006. Decizia a fost atacata cu recurs de SC Agroindustriala, pentru a se trage de timp. Recursul s-a solutionat la 9 mai 2006 de Inalta Curte de Casatie, unde cauza a fost inchisa prin decizia nr. 4500. Motivul inchiderii dosarului a fost, atentie, faptul ca USAMV Cluj s-a rasucit cu 180 de grade si a depus la dosar o cerere autentificata la notar (vezi facsimil) prin care a renuntat la judecata. Renuntarea la judecata a fost semnata, in numele USAMV Cluj, de catre rectorul Liviu Alexandru Marghitas, care a pretins ca "nu ascunde nici o cauza ilicita sau imorala". Prin acest act incredibil, USAMV Cluj a refuzat practic sa apere domeniul public al statului pe care il administra, punand pe tava lui Paszkany terenul de la "Sapca verde". In fapt, intre USAMV si POLUS SRL s-a incheiat un contract de colaborare - cu regim secret - prin care, in schimbul renuntarii la judecata, dar si a cedarii terenului catre firma lui Arpad Paszkany, USAMV ar urma sa primeasca compensatii in valoare de opt milioane de euro.
Surse avizate ne-au declarat ca la dosarul de la DNA s-a produs dovada intelegerii oneroase dintre rectorul Marghitas (care nu ar fi fost abilitat de senatul universitatii decat pentru anumite demersuri) si afaceristul Paszkany. In prezent, semnatarii acestui act sunt cercetati penal de DNA - Cluj, in dosarul 48/P/2006, pentru infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si altele.
Clauze draconice in contractul secret
Foto: Mediafax Contractul secret de cooperare dintre USAMV si POLUS este strigator la cer, afirma surse avizate care l-au citit personal. Acest contract ilicit, in care tocmeala se face pe terenul statului, prevede ca in schimbul recunoasterii dreptului de proprietate al SC POLUS SRL si al renuntarii la orice pretentie fata de cele 35 de hectare (inclusiv renuntarea la procesele in curs), Universitatea va primi in cont un milion de euro, actiuni in valoare de patru milioane de euro la viitorul POLUS Center, plus o constructie evaluata la cateva milioane. In schimb, Universitatea nu va avea dreptul sa sufle o vorba nimanui despre continutul contractului, sub sanctiunea returnarii in 48 de ore a tuturor banilor si facilitatilor obtinute. Sursele care au citit contractul ne-au semnalat si doua clauze iresponsabile: 1) actiunile in valoare de patru milioane de euro vor fi date de POLUS cu obligatia ca in 48 de ore USAMV sa le vanda firmei IRIS Ventures LTD (despre care se afirma ca ar fi un pui al firmelor lui Paszcany); 2) USAMV - Liviu Marghitas (foto) ar fi acceptat ca la simpla notificare a POLUS, contractul sa fie reziliat unilateral, milionul din cont returnat, plus actiunile, plus "valoarea constructiilor la Centru", in caz contrar "POLUS va executa silit Universitatea" (adica va deveni si stapana celorlalte imobile ale USAMV). Iata cum se negociaza cu un bun de 70 milioane de euro al statului roman, iar DNA (care a devenit un instrument comandat politic pe anumite dosare) se joaca de-a ancheta. In toamna toti capii judetului care au tolerat aceasta escrocherie si au dat toate avizele de constructie necesare, vor taia panglica la POLUS Center! Si iata pentru cine intervine seful statului in fata celor mai mari procurori ai tarii!
Paszkany nu recunoaste proprietatea statului
In putinele declaratii date in trecut de afaceristul Arpad Paszkany pe tema terenului de la "Sapca verde", acesta a sustinut ca ar fi cumparat "legal" suprafata de la Agroindustriala. Ca a platit o gramada de taxe la bugetele locale si judetene pentru autorizarea proiectului POLUS Center si ca daca ar fi fost vreo escrocherie, nu ar fi primit "peste 27 de autorizatii si avize de la institutii de prestigiu ca SRI, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii... Toti au fost indusi in eroare?"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.