"Comisia Europeana a solicitat punctul de vedere al Ministerului Justitiei asupra corectitudinii informatiilor din proiectul de raport. Documentul aparut in presa reprezinta raspunsul expertilor Ministerului Justitiei la solicitarea Comisiei", a sust
"Comisia Europeana a solicitat punctul de vedere al Ministerului Justitiei asupra corectitudinii informatiilor din proiectul de raport. Documentul aparut in presa reprezinta raspunsul expertilor Ministerului Justitiei la solicitarea Comisiei", a sustinut Chiuariu, fara a da detalii despre expertii la care s-a referit. El a tinut insa sa precizeze ca "informatiile cuprinse in document nu se refera la concluziile raportului", ci la "anumite constatari sau formulari care in opinia noastra nu reflecta tocmai intru totul realitatea". Totodata, ministrul Justitiei a spus ca documentul trimis Comisiei contine "informatii corecte si pozitii exprimate public de minister" in timpul mandatului sau. El a dezmintit insa ca prin scrisoarea trimisa CE s-ar fi cerut scoaterea paragrafelor care contineau laude la adresa DNA. Chiuariu a si dat ca exemplu faptul ca ministerul roman nu a avut nici o obiectie la fraza din raport potrivit careia "DNA a continuat sa-si asume angajamentele privind urmarirea penala a cazurilor de mare coruptie si sa-si demonstreze capacitatea de a pune in practica acest angajament". "Speculatiile incearca sa umbreasca concluziile raportului care a fost favorabil", a conchis ministrul Justitiei.
Ce trebuia scos din raport
Jurnalul Cotidianul sustine in editia de ieri ca inainte de publicarea Raportului de monitorizare, Chiuariu ar fi trimis Comisiei Europene, prin reprezentanta romana de la Bruxelles, un document in format electronic reprezentand obiectiile sale fata de forma provizorie a raportului. Ministrul ar fi solicitat comisarilor europeni eliminarea sau reformularea unor pasaje din Raport. Printre fragmentele care, in opinia ministrului, trebuiau scoase din raport, se afla si cel in care activitatea DNA era foarte apreciata, respectiv, "ritmul in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul Directiei", se arata in articolul publicat de Cotidianul. MJ oferea in acest sens trei argumente pentru care cerea atenuarea laudelor la adresa DNA, spunand ca "propozitia este redundanta, repeta ideea prezentata in paragraful precedent". Totodata, s-ar fi cerut precizarea ca "autoritatile romane au dubii asupra calificativului de inalt profesionalism al ritmului anchetelor DNA", facandu-se referire la sectia condusa de procurorul Doru Tulus, pe care ministrul Chiuariu a incercat fara succes sa-l revoce din functie. "Referitor la informatiile oferite de oficialii romani in legatura cu cererea de revocare a sefului Sectiei 2 din DNA, reiteram faptul ca, din 428 de cazuri inregistrate la Sectia 2 anul trecut, doar 99 au fost rezolvate. Dintre acestea, numai 18 au fost trimise in judecata, iar restul nu au primit solutii de urmarire penala", preciza ministrul in scrisoarea citata de Cotidianul. Al treilea argument precizeaza ca "autoritatile romane vor sa atraga atentia ca, desi saluta solutionarea rapida a cercetarilor penale, doar ritmul acestora nu este un indicator de inalt profesionalism. "De unde stie Comisia ca toate investigatiile DNA au fost conduse intr-o maniera corecta si profesionista si furnizeaza dovezi solide in fata instantelor?", se arata in documentul pe care l-ar fi trimis MJ.
(Andrei GHICIUSCA)
IJC cere demisia ministrului
Organizatia Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a cerut ieri ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, "sa-si asume responsabilitatea pentru greselile domniei sale si sa isi prezinte demisia, ca singur gest de onoare pe care poate sa-l mai faca'", se arata intr-un comunicat. "Chiar daca domnul Chiuariu da vina pe expertii Ministerului Justitiei pentru formularea propunerilor de modificare a Raportului, ministrul Justitiei este direct responsabil pentru orice forma de comunicare oficiala cu structurile Comisiei Europene", precizeaza sursa citata. Initiativa pentru o Justitie Curata apreciaza ca "prin argumentele cu care a incercat modificarea Raportului, domnul Chiuariu a ales sa mute lupta personala a politicienilor romani cu anchetele DNA pe masa Comisiei Europene, aducand grave deservicii tarii". IJC este un proiect lansat de: Academia de Advocacy, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Societatea Timisoara si Asociatia "Societatea pentru Justitie". (Rompres)
CE: "Comentarii au fost, dar nu au influentat raportul"
CE a primit in timpul intocmirii raportului prezentat miercuri comentarii din partea Guvernului roman legate de DNA, insa documentul final nu a fost schimbat, a spus ieri purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, citat de Mediafax, fara ca acesta sa precizeze insa natura comentariilor. Comisia Europeana a verificat cu Romania raportul pe Justitie, pentru a corecta inadvertente factuale, insa Guvernul roman nu poate face comentarii si observatii asupra unui raport independent al Executivului de la Bruxelles, a mai spus Mark Gray. Pe de alta parte, observatiile pe raport fac parte din procedura obisnuita de lucru a CE, iar ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a trimis la Bruxelles, la inceputul acestei saptamani, proiectul de raport al CE cu adnotarile partii romane. "Este un proces normal pentru un stat membru sa semnaleze ariile in care are nevoie de ajutor. E laudabil ca cineva a prezentat exact situatia din teren, dar nici nu puteai face altfel, intrucat expertii europeni care au mers in Romania au constatat exact care este situatia", au comentat, potrivit NewsIn, persoane de la Bruxelles, referitor la pasajul privind activitatea DNA asupra caruia Chiuariu ar fi avut observatii.
Nu a existat o scrisoare a ministrului Chiuariu catre Comisia Europeana!
Am contactat inalti oficiali ai Comisiei Europene care, la unison, au declarat absolut ritos, chiar cu o enervare vizibila, ca nu exista nici un fel de scrisoare pe care ministrul Justitiei din Romania s-o fi trimis catre Comisie in ansamblul sau.
Cu atat mai putin spre cabinetul comisarului Franco Frattini. Mai mult, stupefiati de insistenta cu care le vorbeam despre un document publicat in limba engleza de agentia Hotnews, au inceput sa acceseze si ei sursa, macar pentru a vedea cum arata o scrisoare ce le-ar fi fost adresata si n-a ajuns niciodata la destinatie.
Pentru orice cunoscator al regulilor minimale de procedura din cadrul Comisiei Europene, era de la inceput absolut clar ca un ministru al Justitiei dintr-o tara membra nu putea trimite sau gera prin semnatura existenta unei scrisori prin care se cereau modificari in textul Raportului de tara. Asta in primul rand pentru ca textul raportului, asa cum l-ati putut accesa in editia de acum cateva zile a ziarului nostru, a avut o forma finala decisa doar la nivelul Colegiului Comisarilor.
Daca textul de care se face atata vorbire este real si nu o inventie a unuia dintre multiplele laboratoare de diversiune informationala la dispozitia unuia sau altuia dintre partidele politice din Romania, atunci este probabil ca nu reprezinta nimic mai mult decat un schimb de replici intre echipele de tehnicieni, via Misiunea Romaniei pe langa UE, dar care nu a ajuns niciodata la nivelul unui demers oficial.
A doua obiectie logica este cea legata de faptul ca acest text ar fi ajuns la Comisia Europeana prin intermediul unui "reprezentant oficial de la Bruxelles" ceea ce trimite la responsabilii din domeniu de la Misiunea noastra in capitala europeana. Daca textul ar fi fost real, cunoscand inalta performanta diplomatica a ambasadorului Lazar Comanescu, sunt absolut sigur ca ar fi anuntat imediat, cu indignare justificata, toate forurile competente de la Bucuresti pentru a repara ceea ce putea sa fie o imensa gafa in relatiile bilaterale.
Au existat scrisori ale ministrilor Justitiei de la Bucuresti catre Comisia Europeana? Cu siguranta ca da, insotind rapoartele din ce in ce mai frecvente de informare tehnica asupra masurilor luate in procesul de reforma, asupra continutului sau modificarilor unor legi, inclusiv cea privind Agentia Nationala de Integritate sau prefatand rapoartele de activitate lunare sau anuale. Dar asta este corespondenta uzuala ceruta cu insistenta chiar de Comisie, asa ca nu e nimic neobisnuit.
In fine, ultimul motiv de stupefactie a fost faptul ca tapajul din Romania nu a incetat nici macar dupa ce un purtator de cuvant al Comisiei Europene a dezmintit in conferinta de presa existenta scrisorii. Cei cu care m-am intalnit, obligati la anonimat tocmai din cauza deciziei Comisiei ca cei care apar cu declaratii publice sa fie doar comisarii si purtatorii lor de cuvant, si-au exprimat speranta, absolut dezarmant de sincera, ca macar acum scandalul pe tema respectiva sa se incheie. (Cristian UNTEANU, Bruxelles)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.