>> Asociatia Municipiilor din Romania agreeaza ideea reorganizarii teritoriale a tarii.

>> In varianta respectiva, judetele ar disparea, iar locul lor ar fi luat de regiuni.

>> Noua structura ar putea
fi operativa din 201
>> Asociatia Municipiilor din Romania agreeaza ideea reorganizarii teritoriale a tarii.

>> In varianta respectiva, judetele ar disparea, iar locul lor ar fi luat de regiuni.

>> Noua structura ar putea
fi operativa din 2013, cred primarii municipiilor.
Adriean Videanu, reales ieri presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania, a spus ca organismul pe care il reprezinta priveste "foarte favorabil" posibilitatea reorganizarii teritoriale a Romaniei. Este vorba despre regionalizare. Adriean Videanu a spus ca judetele vor disparea in favoarea altor forme de organizare, respectiv a regiunilor. "O noua impartire a administratiilor teritoriale creeaza resurse. Uitati-va la fenomenul de aglomerare administrativa care se inregistreaza in Europa", a spus Videanu.
Unul dintre scenariile posibile este cel al regionalizarii pe structura actualelor regiuni de dezvoltare. Acest model pare sa fie agreat, de altfel si de Comisia Europeana, datorita fondurilor importante care s-au cheltuit deja pentru ca agentiile de dezvoltare regionala sa devina functionale. De altfel, ideea lansata de un fost ministru al Integrarii Europene, respectiv Ene Dinga, de modificare a ac-tualelor regiuni de dezvoltare a fost dezavuata public la acea vreme de catre Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti.
Oficial nu s-a avansat nici o data precisa pentru acest proiect, dar neoficial, primarii au discutat intre ei ca regionalizarea ar putea fi functionala in aceasta forma dupa 2013.
In ultimii ani, s-au discutat mai multe variante de re-gionalizare, mergand de la cea pe criterii etnice pana la varianta in care ar fi urmat sa dispara doar anumite judete, al caror teritoriu sa fie impartit de vecini. Cea mai probabila este, insa, dezvoltarea unor institutii publice pe structura regiunilor de dezvoltare.

EFECTE
Disparitia judetelor ar putea afecta unele dintre actualele resedinte de judet, care si-ar pierde din importanta, in favoarea oraselor mari. Spre exemplu, disparitia judetului Alba ar scadea din importanta municipiului Alba Iulia, aflat intre Sibiu si Cluj-Napoca. De altfel, reprezentantii autoritatilor locale sunt constienti de acest lucru si au incercat sa creeze o asociatie functionala intre Alba Iulia, Sebes si satele din jur, pentru ca impreuna sa depaseasca 100.000 de locuitori si sa poata accesa fonduri europene. O aglomerare de acest gen ar spori importanta in zona a celor doua orase. De acest lucru nu par a fi insa convinsi reprezentantii Sebesului, care au lipsit de la intalnirea de constituire a asociatiei fara sa ofere o motivatie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.