"Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) este pregatit sa preia asupra sa toate consecintele si eventualele costuri suplimentare la energie ce decurg din aceasta situatie", a spus Vosganian, transmite Mediafax. El a precizat ca riscul comercial ce d
"Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) este pregatit sa preia asupra sa toate consecintele si eventualele costuri suplimentare la energie ce decurg din aceasta situatie", a spus Vosganian, transmite Mediafax. El a precizat ca riscul comercial ce decurge din conditiile de seceta in aceasta vara poate fi acoperit de sistem prin intrarea in productie a capacitatilor companiei Termoelectrica si a altor termocentrale, si de cumpararea de catre producatori a energiei electrice la preturi mai mari, fara scumpiri pentru consumatorii casnici. "Nu incurajam importurile de energie, dar avem in vedere o astfel de varianta de rezerva", a afirmat Vosganian.
"Contractele la energie includ marje de variatie, in sus si in jos, plus ca exista si o procedura de forta majora, care poate fi anexata contractelor, dar nu vor exista consecinte. Costurile energiei vor fi afectate, dar vom incerca sa le absorbim in sistem, dar doar in cazul consumatorilor casnici", a spus Vosganian.
De asemenea, nu este necesara restrictionarea consumului de electricitate, insa daca Dispecerul Energetic National (DEN) va considera ca nu exista suficienta energie pentru a acoperi cererea interna, centralele Termoelectrica si alte termocentrale vor intra in functiune si vor compensa deficitul. "Incercam sa evitam orice situatie in care sa scoatem efectele secetei in afara Ministerului Economiei si Finantelor, pentru ca populatia Romaniei sa nu sufere", a adaugat Vosganian.
Vosganian a avut ieri o intalnire cu reprezentantii principalilor producatori de energie electrica, ai Dispecerului Energetic National si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Concluzia discutiilor a fost ca activitatea Hidroelectrica si a Portilor de Fier nu este periclitata de conditiile de seceta si de reducerea debitelor Dunarii si ale raurilor, iar nivelul de acumulare in lacuri va permite in perioada urmatoare continuarea alimentarii cu apa a populatiei si pentru irigatii. Productia de energie electrica la Hidrocentrala Portile de Fier, care livreaza aproximativ 12% din necesarul anual de energie electrica la nivelul tarii, a scazut cu 35-40%, din cauza lipsei precipitatiilor. Ministrul a adaugat ca nici la hidrocentralele Portile de Fier situatie nu este grava, cu toate ca debitele Dunarii se situeaza la 55% din normal.
"La Portile de Fier productia este normala. Vom vedea in continuare care va fi situatia pntru a asigura productia. De abia la jumatatea lunii iulie vom sti care va fi regimul hidrologic in perioada urmatoare", a spus Vosganian.
In perioada iulie-septembrie, productia de electricitate a Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie din Romania, ar putea fi redusa cu 15%-25%, respectiv 1 TWh, din care o treime era directionat catre export, cantitate care insa va fi redirectionata pentru consumul intern. De asemenea, exporturile Hidroelectrica au scazut cu 30% si ar putea scadea chiar mai mult, daca seceta se va mentine, a adaugat Vosganian. El a precizat ca Hidroelectrica poate sa cumpere energie la preturi mai mari, ceea ce insa ii va reduce insa profitul. Vosganian a solicitat Hidroelectrica de doua ori in acest an sa reduca exporturile de electricitate.
De asemenea, din datele de care dispune Ministerul Economiei si Finantelor, activitatea reactorului nuclear de la Cernavoda nu este in pericol de a fi oprita. "Pe prognoza optimista, centrala de la Cernavoda nu se va opri. La jumatatea lunii august vom sti daca se va opri sau nu. Semnele sunt bune la izvoarele Dunarii, acolo ploua. Reactorul va functiona in luna iulie. Situatia ar putea fi critica in a doua jumatate a lunii august si in septembrie. Al doilea reactor va intra in exploatare comerciala in a doua jumatatea a lunii septembrie, pentru a depasi situatia de criza", a afirmat Vosganian.
Totodata, MEF cauta solutii alternative pentru evitarea sistarii activitatii centralei nucleare pentru 15-30 de zile, prin cresterea productiei in termocentrale si in complexurile energetice din Oltenia - Craiova, Turceni si Rovinari. "Acum nu avem situatie de criza, sistemul functioneaza normal. Intrarea in functiune a Termoelectrica nu inseamna o situatie de criza. Putem vorbi de criza doar cand s-ar opri reactorul nuclear de la Cernavoda si cand ar trebui sa asiguram fonduri suplimentare pentru aprovizionarea cu pacura si gaze, care presupun un efort suplimentar", a precizat Vosganian. n(G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.