News Corporation si Dow Jones au ajuns la un acord privind independenta editoriala a Wall Street Journal (WSJ), ce prevede infiintarea unui consiliu editorial care sa monitorizeze activitatea publicatiei. Acesta ofera companiei News Corporation puter

News Corporation si Dow Jones au ajuns la un acord privind independenta editoriala a Wall Street Journal (WSJ), ce prevede infiintarea unui consiliu editorial care sa monitorizeze activitatea publicatiei. Acesta ofera companiei News Corporation puterea de a angaja sau concedia principalii editori ai ziarului in cazul in care achizitia Dow Jones de catre Rupert Murdoch ar fi incheiata, informeaza New York Times in editia electronica. Aceasta decizie vine dupa ce consilierii celor doua companii s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute pentru discutii. Familia Bancroft, care a controlat mai bine de 100 de ani Dow Jones, este ingrijorata de reputatia lui Murdoch si de tendinta sa de a se amesteca din considerente politice sau financiare in politica editoriala a companiilor sale media. Singurul impediment in acest sens este faptul ca familia Bancroft si News Corporation au viziuni diferite asupra compozitiei organismului de control si puterii pe care acesta trebuie sa o aiba. Astfel, membrii familiei Bancroft au cerut instituirea unui consiliu a carui singura putere sa fie de a angaja si concedia editorii cheie ai ziarului. In acest caz, lui Murdoch i-ar fi permis sa aleaga majoritatea membrilor initiali ai acestuia.

News Corporation si Dow Jones analizeaza termenii acordului

Negociatorii pentru News Corporation si Dow Jones analizeaza in continuare elementele "acordului de principiu" ale acordului privind independenta editoriala, din cauza ca prevederile actuale sunt departe de a satisface cererile familiei Bancroft, detinatoare a pachetului majoritar de actiuni in cadrul Dow Jones. Rupert Murdoch, presedinte al News Corporation, a facut in mai o oferta de preluare nesolicitata in valoare de 5 miliarde de dolari, fiind dispus sa plateasca 60 de dolari pe actiune Dow Jones.
Miercuri, Murdoch a declarat ca asteapta aprobarea finala a familiei Bancroft si ca aceasta "va veni in urmatoarele doua sau trei saptamani ori deloc", afirmatie ce ar putea insemna, potrivit responsabililor care cunosc continutul negocierilor, ca presedintele News Corporation ar retrage oferta in cazul in care afacerea nu este incheiata in curand.

Conform intelegerii, Murdoch nu va influenta activitatea WSJ

Discutiile referitoare la integritatea si independenta editoriala a WSJ au fost accelerate dupa ce consiliul director al Dow Jones s-a declarat de acord, saptamana trecuta, sa preia negocierile, de teama ca Murdoch va retrage oferta de preluare.
Totusi, acest acord nu inseamna ca familia care detine pachetul majoritar de actiuni sau consiliul de conducere a Dow Jones va accepta automat acest aranjament.
Teoretic, in baza prevederilor acordului, News Corporation va incerca sa nu influenteze direct activitatile redactiei WSJ sau continutul ziarului. Consiliul editorial ar urma sa investigheze plangerile pe care compania nu le poate solutiona si ar urma sa aiba capacitatea de a reprezenta titlul in justitie. Potrivit celor care cunosc acordul, continutul sau nu a fost dezvaluit inca consiliului Dow Jones sau membrilor familiei Bancroft.
Sursele citate au declarat ca, dupa ce negociatorii s-au pus de acord asupra tuturor chestiunilor, inclusiv a pretului, Michael B. Elefante, avocat al familiei Bancroft, va face o prezentare membrilor acesteia pentru a obtine un raspuns pozitiv sau negativ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.