M-am gindit sa completez canicula literara din ziarul de astazi cu ceva pasaje despre aer rece literar.

Caldura infernala in literatura genereaza delir lingvistic, convulsii semantice, fie impregnate de moarte si sex ca la Céline sau Bacovia, fie imbibate de umor absurd si palpitatii, ca la Caragiale. Literatura frigului mi-a venit in minte automat dupa ce m-am amuzat cu rindurile "caniculare" ale unor mari scriitori. A fost un reflex firesc acela de a pune ceva aer rece peste viermuiala caniculara pe care o puteti citi in materialul nostru "special" din acest numar.

„Colt Alb" merita recitit oricind, dar mai ales vara. Atmosfera e friguroasa, lumea vazuta prin ochii unui personaj atit de puternic, momentele dramatice, toate au efect purificator asupra eventualelor ameteli si tulburari de imaginatie provocate de caldura. Lumea vazuta prin ochii unui ciine intelept si prin stilul unui scriitor incredibil de simplu si rafinat in acelasi timp - este o lectura rapida si usoara in vremuri in care cu greu poti citi repede o carte cap-coada.

Pentru atmosfera conditionata ar merge si ceva "Fram, ursul polar", o poveste sfredelitoare a lui Cezar Petrescu, scriitor care nu mai intereseaza pe nimeni acum, dar care s-a aventurat sa creeze unul dintre putinele personaje "polare" de la noi. Atmosfera de circ e deprimanta rau, dar "evadarea" lui Fram chiar poate provoca un inceput de catharsis.

"Fetita cu chibrituri", o poveste care topeste orice inima marxista si care e ironizata intens de mintile capitaliste. Retinem ideea de frig-frig-frig, retinem ca Andersen e inca o data unul dintre cei mai stranii povestitori ai lumii care numai pentru copii nu e si consumam drama dupa cum ne lasa ideologia.

Inchei cu cea mai frumoasa lectura, "Minunata calatorie a lui Nils Holgersson in Suedia", scrisa de Selma Lagerloff. Nu sint pasaje friguroase rau, dar sint multe texte "racoroase" despre insorita (ei bine, da!) Laponie. Nils e cel mai luminos spiridus care s-a vazut vreodata. Iar legendele acelor tinuturi au un aer aparte, de exotic nordic, un aer conditionat literar care poate concura cu orice pasaj "hot" scris de vreun latin cu singe fierbinte.