Actul normativ prevede atat dublarea pensiilor agricultorilor, cat si cresterea cu 5% a pensiilor din sistemul de stat incepand cu 1 septembrie.
Oficialii Guvernului s-au contrazis in privinta oportunitatii adoptarii legii.
Actul normativ prevede atat dublarea pensiilor agricultorilor, cat si cresterea cu 5% a pensiilor din sistemul de stat incepand cu 1 septembrie.
Oficialii Guvernului s-au contrazis in privinta oportunitatii adoptarii legii.
In ciuda faptului ca ministrul Muncii, Paul Pacuraru a dat asigurari ca exista surse financiare suficiente pentru majorarea pensiilor, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, a avertizat ca majorarea punctului de pensie reprezinta un pericol pentru stabilitatea macroeconomica.
Imediat dupa vot, liberalii si pesedistii si-au disputat succesul adoptarii proiectului.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a incercat sa aseze laurii victoriei pe fruntea Guvernului, declarand ca Executivul are meritul de a fi gasit resursele financiare pentru aplicarea prevederilor actului normativ, prin care se asigura cea mai consistenta crestere a valorii punctului de pensie. El a sustinut ca resursele financiare vin din cresterea economica, din eliminarea plafonului contributiilor a celor cu peste 5 salarii medii pe economie si prin introducerea impozitului pe stimulentele si primele acordate salariatilor. Pe de alta parte, Vladescu a avertizat ca majorarea punctului de pensie inseamna un efort bugetar de circa doua miliarde euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct in consum.
Un efort bugetar de doua miliarde de euro
"O majorare atat de abrupta se va resimti destul de mult in buget, undeva peste doua miliarde euro, aproximativ 2% din PIB, si efortul va fi pe termen lung, iar pana la urma sumele vor fi luate de la investitii", a spus Vladescu, citat de Mediafax. El a subliniat ca nu este de acord cu o presiune atat de mare pe bugetul de pensii, in conditiile unui sistem care este deja in dezechilibru, avand in vedere ca beneficiarii depasesc cu mult numarul contribuitorilor, a celor care muncesc. Pe de alta parte, Vladescu a explicat ca o crestere de asemenea amploare a pensiilor va genera cereri foarte mari din partea salariatilor, care nu vor mai accepta majorari in linie cu performantele economiei si rata inflatiei.
Multumiri ironice de la PSD
Proiectul de lege a fost adoptat cu 210 voturi "pentru" ale PSD, PNL, PD, PC si UDMR. In urma votului, deputatul PSD Marian Sarbu a multumit, ironic, premierului Tariceanu, pentru ca "si-a asumat chiar cu 24 de ore inainte proiectul PSD". Potrivit lui Sarbu, masurile ce vor fi luate potrivit noii legi, vor face ca o pensie de 4 milioane de lei de acum sa devina de 6 milioane de lei. Liberalul Nini Sapunaru a declarat ca aceasta crestere a pensiilor este datorata Guvernului Tariceanu, care a gasit sursele financiare necesare. Democratii si-au exprimat rezervele in privinta asigurarii surselor financiare pentru aplicarea prevederilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.