Stagiune de vara la ACT
Cel mai recent spectacol in care Marcel Iures joaca la teatrul sau independent, "Capra sau Cine e Sylvia?" de Edward Albee, va avea noua reprezentatii la Teatrul ACT, intre 7 si 22 iulie. Intr-o perioada in care majoritatea teatrelor isi inchid portile pana la toamna, Teatrul ACT propune o stagiune de vara cu noul spectacol regizat de Alexandru Dabija. O productie Teatrul ACT si ArCuB (Centrul de proiecte culturale al Primariei), "Capra sau Cine e Sylvia?" ii are in distributie pe Marcel Iures, Emilia Dobrin, Constantin Draganescu si Marius Damian. Spectacolul, care a avut premiera la sfarsitul lunii aprilie, a fost bine primit de critica, in special datorita rolului facut de Iures. El a colaborat din nou cu regizorul Alexandru Dabija, dupa spectacole precum "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard si "Ultima banda a lui Krapp" de Samuel Beckett. Castigatoare a unui premiu Tony pentru cea mai buna piesa in 2002, "Capra sau Cine a Sylvia?", avand subtitlul "Note pentru o definire a tragediei", a avut premiera mondiala la John Golden Theatre in New York. (M.A.)
Omagiu lui Nemescu si Mungiu
Doua filme ale regizorilor premiati anul acesta la Cannes - mediumetrajul "Marilena de la P7" (regia Cristian Nemescu) si lungmetrajul "Occident" (regia Cristian Mungiu), selectionat la Cannes in urma cu cinci ani, in sectiunea Quainzaine des Realisateurs, - vor putea fi vazute la Cityplex incepand de maine si pana pe 5 iulie. Astfel, spectatorii vor putea vedea, pentru prima oara in cinematografele din Romania, mediumetrajul regretatului Cristian Nemescu, "Marilena de la P7", care a avut premiera mondiala la Cannes in 2006, in sectiunea paralela Semaine de la critique. Pe durata a 45 de minute, filmul spune povestea lui Andrei (Gabriel Huian), un adolescent de 13 ani dintr-un cartier din Bucuresti, care decide intr-o buna zi sa fure un troleibuz pentru a o impresiona pe Marilena (Madalina Ghitescu) - o prostituata de care s-a indragostit. Cristian Nemescu a fost premiat post-mortem anul acesta la Cannes, pentru lungmetrajul sau de debut, "California Dreamin' (nesfarsit)", distins cu marele premiu al sectiunii Un Certain Regard. Proiectiile dintre 29 iunie si 5 iulie de la cinematograful din incinta City Mall se vor "un omagiu adus celor doi" cineasti. (M.A.)
Audiobook-uri cu povesti
Actritele Magda Catone si Rodica Negrea citesc povesti pe o colectie de audiobook-uri dedicata copiilor, "Ora de culcare", editata de Humanitas Multimedia.
Rodica Negrea citeste "Oglinda fermecata", despre incercarile la care o printesa isi supune pretendentii, si "Legenda primelor lampi", despre o tanara din Haiti care schimba legile universului prin forta proprie. Vocea Magdei Catone poate fi auzita pe audiobook-urile "Poveste despre maimute", "Legenda florii de aur" si "Yara, zana apelor". Cel mai mare editor de audiobook-uri din Romania, Humanitas Multimedia a publicat pana acum in jur de 70 de titluri, fie in lectura autorilor (Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici etc.), fie in lectura unor actori (de exemplu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, Marcel Iures). Cel mai mare tiraj l-a avut cartea vorbita "De ce iubim femeile" de Mircea Cartarescu. (D.C.)