Delegatia romana la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) nu va mai participa la lucrari pina cind raportorul Dick Marty nu va veni in Romania.

Cei zece parlamentari care fac parte din delegatia Romaniei la APCE au semnat o motiune in care anunta conducerea Adunarii Parlamentare ca nu vor mai participa la lucrari pina cind Dick Marty, autorul raportului privind inchisorile CIA in Romania si Polonia, nu vine in tara noastra sa cunoasca realitatea "din teren".

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Stefan Glavan, membru in delegatia Romaniei la APCE, spune ca Dick Marty trebuie sa vina la fata locului, sa stea de vorba cu autoritatile si sa verifice informatiile prezentate, daca vrea sa-si formeze o opinie obiectiva. "Trebuie sa pleci de la cauze ca sa ajungi la efecte si, avind in vedere ca la Consiliul Europei este vorba despre respectarea drepturilor omului, si statului roman trebuie sa i se respecte drepturile si pozitia pe care o are", spune Glavan, care se declara intrigat de maniera in care Marty "a reusit sa conceapa acest raport". In schimb, senatorul PRM Ilie Ilascu considera ca raportul lui Dick Marty este corect si va participa in continuare la lucrarile APCE.

Marty declarase, miercuri, ca nu a raspuns invitatiilor Bucurestiului pentru ca autoritatile romane nu i-au raspuns la intrebari.