Raportul privind problemele energetice prezentat de Comisia Europeana in aceasta primavara a devenit o simpla bucata de hartie: nu poate exista solidaritate energetica intre membrii UE cata vreme Germania si Italia isi trag conducte proprii din Rusia
Raportul privind problemele energetice prezentat de Comisia Europeana in aceasta primavara a devenit o simpla bucata de hartie: nu poate exista solidaritate energetica intre membrii UE cata vreme Germania si Italia isi trag conducte proprii din Rusia si Ungaria bate palma cu Moscova pentru un depozit de gaze. Kremlinul s-a folosit de levierul energiei pentru a aplica eficient vechiul dicton divide et impera: Uniunea Europeana s-a transformat in cioburi in fata Rusiei, cel putin din punct de vedere al politicii energetice comune.
Prodi se bucura alaturi de Putin
Presedintele rus Vladimir Putin si primul ministru italian, Romano Prodi, si-au exprimat ieri satisfactia, intr-o convorbire telefonica - pentru proiectul construirii rapide a unui gazoduct intre Rusia si Europa pe sub Marea Neagra, informeaza Mediafax. Cei doi lideri "au subliniat ca acest proiect are o mare importanta pe plan bilateral si regional, dar si pentru a asigura securitatea energetica in Europa", arata documentul. Ei s-au declarat dispusi "sa inceapa intr-un viitor apropiat lucrul pentru realizarea practica" a acestui proiect definitivat sambata la Roma intre companiile ENI (italiana) si Gazprom. Gazoductul South Stream, lung de 900 km, va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va ramifica in doua directii, una spre Austria si alta spre Grecia, apoi Otrante, in sudul Italiei, potrivit administratorului delegat al ENI, Paolo Scaroni. Trei ani vor fi necesari pentru construirea acestui gazoduct, odata obtinute toate autorizatiile, a adaugat el. Lucrarile urmeaza sa inceapa intre 2008 si 2009. Investitiile, de mai multe miliarde de dolari, vor fi impartite 50/50 intre ENI si Gazprom. Capacitatea viitorului gazoduct este proiectata sa fie de circa 30 de miliarde de m.c. de gaze anual.
Moscova isi intinde tentaculele in America Latina
Presedintele venezuelan Hugo Chavez a denuntat ieri la Moscova, "imperialismul" american si a salutat "revenirea" Rusiei pe scena internationala, in prima zi a vizitei sale destinata de asemenea discutarii unor contracte de armamente si cooperarii energetice. Inaugurand un centru cultural latino-american in capitala rusa, Hugo Chavez - care urmeaza apoi sa se deplaseze in Belarus si in Iran - a insistat asupra necesitatii rezistentei in fata dominatiei culturale a Statelor Unite, pe care a comparat-o cu un "bombardament imperialist".
O revolutie are loc impotriva puterii americane, a continuat Hugo Chavez, subliniind contributia pe care Rusia ar putea, in opinia sa, sa o aduca. "SUA nu doresc ca Rusia sa-si sporeasca puterea, insa Rusia a redevenit un centru de putere si noi avem nevoie ca Rusia sa devina mai puternica in fiecare zi", a adaugat el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.