Este inadmisibil ca un intelectual, un ganditor, un reper cultural sa flateze deficientele populatiei si sa le prezinte drept virtuti. Acest fapt reprezinta o frauda deopotriva morala si intelectuala. O pervertire a capacitatii de a intelege si de a-
Este inadmisibil ca un intelectual, un ganditor, un reper cultural sa flateze deficientele populatiei si sa le prezinte drept virtuti. Acest fapt reprezinta o frauda deopotriva morala si intelectuala. O pervertire a capacitatii de a intelege si de a-i face pe cei multi sa (se) inteleaga, decazuta in mecanica propagandistica. Principalii trei autori ai propagandei pro-Basescu, frizand cultul neototalitar, sunt, din pacate, Traian Ungureanu, Gabriel Liiceanu si Vladimir Tismaneanu. Ei nu rezoneaza cu Tariceanu - un domn, asa cum le-ar putea impune educatia sau formatia, ci cu Basescu - un marlan, asa cum le dicteaza fascinatia. Si fascinantele interese. Marlania seduce Romania, spunea conu Alecu Paleologu.
Principalul apologet al marlaniei ca trend national si autor al elogiului prostiei s-a dovedit Traian Ungureanu. Trista optiune pentru un om cu inteligenta sclipitoare si cu o vocatie a scrisului rara, care din pacate a inceput de mult sa-l lase. Asa cum si el si-a tradat vocatia, de cand a inlocuit argumentul logic cu sofismul si stimularea gandirii cu sugrumarea ei. Vocatia se sufoca atunci cand o pui in slujba minciunii si a imposturii. Se numeste prostitutie. Credeam ca Traian Ungureanu o face din candoare. Dar se vede ca stie exact ce face si anume propaganda neostalinista, fapt dovedit si la emisiunile televizate, in care sustine - jenant, dar eficient - lumea pe dos. Texte ca "Uraganul Elena" sau "Pe ce ma bazez" sunt material didactic pentru antologia prostitutiei. A penibilului publicistic. Si a prostirii populatiei. Mai bine (manifest) fotbalist!
Apologetii prezidentiali promoveaza recrudescenta neostalinismului din zorii anului 1990, care a dus, printre altele, la mineriadele soldate cu retardarea Romaniei. Acum asistam la o mineriada a unor intelectuali impotriva democratiei reprezentative de tip occidental si pentru democratia pseudo-plebiscitara, pe care Traian Ungureanu o numeste - jenant fariseic - electorala, ca sa nu-i zica pe nume: populara. Impotriva "partitocratiei", adica a insasi esentei sistemului pluripartidist parlamentar caracteristic Lumii Libere. Si pentru o "a treia republica", de tip Hugo Chavez. Sau ca Republica Populara Democrata Coreeana.
Pe valul acestui curent propagandistic anti-democratic se afla insusi Vladimir Tismaneanu, profesor la Universitatea Maryland si autor al unor studii privind istoria si propaganda regimului comunist. Si documentarist-sef al condamnarii comunismului in Romania. Pe langa acest oficiu, ca si alti apologeti, profesorul Tismaneanu a fost atras de propaganda presedintelui Basescu privind "Axa Washington-Londra-Bucuresti", seducatoare mai ales in contextul unor gafe ale PNL precum anuntul privind oportunitatea retragerii trupelor romanesti din Irak. Anunt prost lansat si reluat sub forma de mingi la fileu pentru adversar.
Cu ce l-a dat gata presedintele Basescu pe culturalul Gabriel Liiceanu e mult prea fascinant ca sa nu fie tratat separat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.