Actionarii SIF 3 care si-au vindut actiunile dupa majorarea de capital au pierdut o avere la BVB.

Tribunalul Brasov a admis ieri cererea actionarului Cocor SA de anulare a majorarii de capital de la SIF Transilvania, care presupunea acordarea unei actiuni gratuite la una detinuta. SIF a atacat decizia cu recurs.

Teoretic, hotarirea instantei inseamna ca actionarii de la SIF 3 care si-au vindut actiunile dupa anuntul privind majorarea de capital au pierdut cel putin 36,95% din banii investiti initial. O actiune SIF 3 costa 4,33 lei pe 15 mai (data de inregistrare propusa pentru majorarea capitalului social la SIF Transilvania), iar ieri pretul era de 2,73 lei. Caderea este explicabila prin faptul ca, in momentul in care se anunta o majorare de capital, in piata are loc o ajustare a pretului actiunilor. Cum la SIF 3 s-a acordat o actiune gratuita la una detinuta, pretul actiunii a scazut a doua zi, dupa data de inregistrare propusa, cu 47%. Dupa anuntul companiei Cocor privind contestarea majorarii de capital de la SIF 3, pretul actiunii a continuat sa creasca.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suspendat si ea ieri, la ora 10.13, tranzactiile cu actiunile Societatii de Investitii Financiare Transilvania (SIF 3), pentru a permite accesul egal al investitorilor la informatie, precizeaza un comunicat la BVB. Ultima cotatie a SIF Transilvania a fost de 2,73 lei pe actiune, inregistrata la ora 10.10.

Actionarii SIF 3 din 15 mai pot pierde, pe linga actiunile gratuite, si dreptul la dividendele aferente. „Investitorii care si-au vindut actiunile SIF 3, in situatia in care instanta va aproba cererea Cocor de anulare privind majorarea de capital de la SIF Transilvania, pot pierde nu doar dreptul de a primi actiuni gratuite, ci si dreptul de a primi dividende. Asta pentru ca SIF 3 va trebui sa tina o noua AGA. E posibil sa asistam la cresterea actiunii SIF Transilvania, daca instanta va decide anularea majorarii de capital de la acest emitent. In acest moment stim doar ca instanta a decis suspendarea majorarii, deci nu avem o decizie finala", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

CNVM intentioneaza sa blocheze saptamina viitoare actiunile SIF Transilvania, care fac obiectul litigiului, a anuntat comisarul Bogdan Chetreanu. Acesta a precizat ca masura este obisnuita in astfel de cazuri, iar CNVM incearca in acest fel sa-i protejeze pe investitori pina la solutionarea acestui proces. CNVM a aprobat, la 18 mai, modificarile actului constitutiv al SIF Transilvania ca urmare a majorarii capitalului social si prospectul simplificat de emisiune, dupa ce societatea de investitii a solicitat avizul institutiei. Potrivit lui Chetreanu, Comisia Valorilor Mobiliare nu a eliberat deocamdata certificatul de inscriere a valorilor mobiliare.