Procurorii Parchetului General au facut cercetari in privinta acestora privind o eventuala implicare in traficarea bratarilor dacice. Anchetatorii au decis, in urma cu doua zile, potrivit Mediafax, neinceperea urmaririi penale, apreciind ca nu pot f
Procurorii Parchetului General au facut cercetari in privinta acestora privind o eventuala implicare in traficarea bratarilor dacice. Anchetatorii au decis, in urma cu doua zile, potrivit Mediafax, neinceperea urmaririi penale, apreciind ca nu pot fi invinuiti de tainuire. Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul ICCJ, Marius Iacob, declara in luna ianuarie, ca in dosarul privind disparitia unor obiecte de patrimoniu se afla in atentia Parchetului mai multi demnitari romani, printre care fostul consilier prezidential Dan Iosif si fostul premier Adrian Nastase. Marius Iacob preciza ca principala infractiune vizata in acest dosar este cea de tainuire. "Au fost declaratii ale unor persoane care au afirmat ca au dat aceste bunuri din patrimoniul cultural national unor alte persoane care actualmente sunt parlamentari", spunea procurorul sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul ICCJ.
Nemultumit de declaratiile procurorilor
Adrian Nastase declara la scurt timp dupa afirmatiile procurorilor ca nu are nici o legatura cu vanzarea bratarilor dacice si ca va sesiza CSM in privinta declaratiilor procurorului Marius Iacob, la adresa sa, considerandu-le "revoltatoare". Fostul premier s-a declarat la inceputul acestui an revoltat si de faptul ca in cazul sau nu actioneaza prezumptia de nevinovatie, care "este calcata in picioare" de procurori, desi dosarul era in faza de cercetare.
"Eu nu am achizitionat si nici nu am vandut vreo bratara dacica, iar declaratia lui Marius Iacob, numit de Monica Macovei director al Penitenciarelor si promovat in actuala functie tot de Monica Macovei, e o incercare clara de a lega numele meu de o operatiune de eventual trafic de obiecte de patrimoniu", afirma fostul premier. El spunea ca aceasta incercare de a lega numele sau de "o poveste" cu care nu are nici o legatura a inceput in 2005, la Parchetul Curtii de Apel Alba, de catre procurorii Augustin Lazar si Victor Campean, care intre anii 1996 si 2001 au lucrat in Parchetul General, Lazar pe functia detinuta acum de Iacob, iar Campean ca procuror general al Curtii de Apel Bucuresti. Nastase spune la inceputul anului, citat de Mediafax, ca cei doi au facut "presiuni extraordinare" asupra unor martori pentru a implica si numele sau si au emis o ordonanta "absolut aberanta" in 2005, prin care solicitau o perchezitie la mai multi parlamentari si in care cereau inclusiv ca in cazul in care nu se gasesc bratarile sa se cerceteze unde ar fi putut ajunge acestea. Fostul premier a explicat ca atunci a sesizat CSM in legatura cu "conduita aberanta" a procurorilor din care rezulta clar ca se incerca "fabricarea" unui dosar. El a mai spus ca la CSM a depus si declaratia unui detinut la Penitenciarul Colibasi, care nega ca ar fi facut vreun denunt la adresa sa.
"Bratari lustruite"
Dan Iosif declara ca nu se lasa intimidat de acuzatiile care i se aduc, pentru ca nu exista dovezi impotriva sa. El i-a acuzat atunci pe procurorii care conduc ancheta in acest caz de "spalare de bani, pentru ca au scos la iveala niste bratari lustruite care nu seamana nici pe departe cu unele antice, despre care a auzit cu stupoare la stiri ca au fost rascumparate din America". Iosif spunea ca declaratiile procurorului Iacob, potrivit carora ar fi fost implicat in trafic cu obiecte de patrimoniu, sunt luate de la "un grup de politisti arestati pentru implicare intr-o retea de trafic cu droguri". "Acuzatiile aduse mie si lui Adrian Nastase se bazeaza pe declaratiile a doi arestati si pe o fotografie. De ce nu se spune filiera?", spunea Dan Iosif. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.