CIA a utilizat medicamente care nu puteau fi comercializate din cauza efectelor secundare. Intre subiectii involuntari care au fost utilizati pentru experimente s-au aflat numerosi membri ai fortelor armate ale caror nume nu apar identificate si nici
CIA a utilizat medicamente care nu puteau fi comercializate din cauza efectelor secundare. Intre subiectii involuntari care au fost utilizati pentru experimente s-au aflat numerosi membri ai fortelor armate ale caror nume nu apar identificate si nici nu sunt consemnate reactiile lor la produsele testate. De fapt, istoricii au protestat fata de petele negre de cerneala cu care sunt acoperite multe paragrafe din documentele declasificate, ceea ce arata ca agentia nu este atat de dispusa sa se confeseze public. Asasinarea liderilor politici si spionarea propriilor cetateni, desi este interzisa inca din start pentru desfasurarea de operatiuni interne, s-ar putea sa nu fie cele mai mari pacate comise de CIA. Noul pachet de documente declasificate la inceputul saptamanii arata ca CIA s-a folosit de industria farmaceutica pentru a testa pe fiinte umane medicamente pentru a le controla mintea si care nu puteau fi comercializate din cauza efectelor secundare.
Pentru aceste experimente declasificate si care purtau sigiliul "Doar pentru ochii tai", care impiedica realizarea de copii sau scoaterea lor din departament, cobaii folositi nu s-au supus voluntar testelor. Mai mult chiar, nici macar nu stiau ca CIA ii "drogase" pentru a le observa comportamentul si a se afla daca se putea exercita vreun control asupra mintilor lor. Si nici macar ca nu era Guvernul american cel care comandase aceste teste, ci chiar sefii lor.
Unul din cazurile cele mai notabile a fost cel al lui Frank Olson, un expert al CIA in razboaie bacteriologice care a murit in 1953, sarind de la o fereastra dintr-un motel, la noua zile dupa ce i se administrase un tip de LSD intr-o bautura care i-a fost servita la cina. Doua decenii mai tarziu, Gerald Ford cel pe atunci presedinte, si-a cerut scuze familiei victimei si le-a oferit o despagubire de 750.000 de dolari, se arata intr-un articol publicat de ziarul Las Provincias.
Aceasta "mea culpa" intervenea dupa ce Guvernul a pus capat programului de experimente a controlului mintii condus de Sidney Gottlieb, un fel de doctor Mengele in versiune americana, a carui existenta arata ca tehnicile Gestapoului nu erau singurul lucru copiat de SUA de la nazisti. Gottlieb s-a retras cand s-a dispus inchiderea programului si a murit in 1999, motiv pentru care nimeni nu a putut aprofunda aceasta tema. Directorul Arhivei Securitatii Nationale care a solicitat publicarea acestor informatii a comentat ca declasificarea documentelor echivaleaza cu o confesiune a oficialilor agentiei, care ar trebui sa spuna in cor "Iarta-ma Doamne ca am pacatuit".
Intre subiectii involuntari care au fost utilizati pentru experimente s-au aflat numerosi membri ai fortelor armate ale caror nume nu apar identificate si nici nu sunt consemnate reactiile lor la produsele testate. Se stie doar ca originea relelor se afla la Edgewood, dupa cum se arata intr-unul din memorandumuri, in Baltimore. De fapt, istoricii au protestat fata de petele negre de cerneala cu care sunt acoperite multe paragrafe din documentele declasificate, ceea ce arata ca agentia nu este atat de dispusa, cum declara, sa se confeseze in public.
In unul din memorandumuri de trei paragrafe declasificat, un tehnician al CIA pe numele sau Carl Duckett, si el decedat, asigura ca scopul programului nu era de a gasi noi tehnici pentru propriile obiective ale agentiei. Scopul fundamental era de a cunoaste efectele pe care le aveau aceste medicamente care se experimentau in mod ilegal si a le folosi impotriva inamicului. Documentele secrete dezvaluite acum, admit "o extinsa implicare" in moartea presedintelui Republicii Dominicane, Rafael Trujillo, asasinat in mai 1961, precum si o alta tentativa de otravire a liderului Republicii Democratice Congo, Patrice Lumumba, pe care SUA il suspectau ca va trece de partea dusmanului, URSS, ceea ce pune sub semnul intrebarii verdictul dat de un tribunal belgian care ii incrimineaza pe rebelii locali de moartea acestuia. CIA a declasificat peste 700 de pagini de documente referitoare la perioada cuprinsa intre 1953 si 1973 care dezvaluie numeroase abuzuri, precum punerea sub urmarire, spionarea jurnalistilor, experimente cu droguri sau medicamente si tentative de rapire. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.