Potrivit Mediafax, asociatia a sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea unor dispozitii din Legea privind Agentia Nationala de Integritate, referitoare la verificarea de catre inspectorii de integritate a conflictelor de intere
Potrivit Mediafax, asociatia a sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea unor dispozitii din Legea privind Agentia Nationala de Integritate, referitoare la verificarea de catre inspectorii de integritate a conflictelor de interese si incompatibilitatilor judecatorilor in raport cu actele de justitie pe care acestia sunt chemati sa le infaptuiasca. UNJR este ingrijorata cu privire la imixtiunea in actul de justitie a unei alte puteri constituite in stat, mai exact "a puterii executive reprezentate de o structura administrativa centrala autonoma, contrar principiilor constitutionale ale separarii si echilibrului puterilor in stat si cu incalcarea flagranta a independentei si impartialitatii judecatorilor", se arata intr-un comunicat al organizatiei. Astfel, UNJR invoca recomandarea Comisiei Europene referitoare la faptul ca problemele din justitie si lupta impotriva coruptiei "poate fi incununata de succes numai cu conditia sa fie respectata in mod strict separarea puterilor executiva, legislativa si judecatoreasca".
Totodata, organizatia atrage atentia asupra posibilitatii folosirii anchetei administrative "inchizitoriale, aflate la indemana inspectorilor de integritate, ca un instrument de intimidare a judecatorilor ce au de solutionat cauze penale sau civile". Acest lucru, in opinia asociatiei, constituie o imixtiune inadmisibila intr-un stat de drept. "Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat in Consiliul National de Integritate, prin decizia discutabila din punct de vedere procedural a Comisiei Juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, nu este reprezentata categoria profesionala a magistratilor, care ar fi putut astfel sa vegheze la posibilele abuzuri ale ANI. Modul in care Comisia a inteles sa statueze cu privire la eventualele incompatibilitati ale magistratilor cu functia de membru in Consiliul National de Integritate ridica mari semne de intrebare referitoare la criteriile, absolut discriminatorii, folosite in procesul de numire a membrilor Consiliul, la transparenta procesului de numire si ne confirma temerile noastre legate de tendinta de politizare excesiva a Agentiei", se mai arata in comunicatul citat de Mediafax.
Costiniu a fost respinsa
La inceputul acestei saptamani, candidatul Asociatiei "Societatea pentru Justitie" (SoJust), Adrian Toni Neacsu, a fost respins de membrii Comisiei juridice pentru incompatibilitatea dintre functia detinuta in prezent in magistratura si calitatea de membru al Consiliului National de Integritate. De asemenea, reprezentantul Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, si Horatius Dumbrava (fostul sef al Sojust), precum si propunerea din partea minoritatilor nationale, Azis Seila, au fost respinsi de membrii Comisiei juridice din Senat, pe acelasi principiu al incompatibilitatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.