Evaluarea Fondului va dura pana la cinci luni
Dupa aprobarea ordonantei, listarea va mai dura circa 1 an

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti se va face dupa aproximativ un an de zile din momentul in care

Evaluarea Fondului va dura pana la cinci luni
Dupa aprobarea ordonantei, listarea va mai dura circa 1 an

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti se va face dupa aproximativ un an de zile din momentul in care ordonanta de urgenta va fi aprobata. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in urma cu doua zile ca toate aspectele privind Fondul Proprietatea sunt rezolvate. "Din momentul in care se va aproba ordonanta de urgenta a Guvernului, Fondul Proprietatea se va putea lista la Bursa intr-un interval cuprins intre noua luni si un an", a declarat, ieri, Bogdan Chetreanu, comisar la CNVM. Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, evalueaza intervalul pana la care Fondul se va putea lista ca fiind cuprins intre opt si zece luni, deoarece intre timp trebuie sa se finalizeze un proces de evaluare a Fondului. "Fondul va putea fi asemuit cu un al saselea SIF. Putem urmari evolutia unui SIF si trage concluzii. Odata cu listarea FP la Bursa acesta va deveni o societate lichida. Evaluarea portofoliului trebuie sa se faca cu prioritate unde exista un prag de semnificatie. Sunt 116 societati comerciale in portofoliul Fondului si trebuie sa existe un reper de piata", a declarat Stere Farmache, presedinte BVB. "Vor fi evaluate aproximativ 30 - 40 de companii, dar nu si pe cele unde participatiile detinute sunt mici, iar procesul de evaluare va dura 3-4 luni de zile, a mentionat presedintele Fondului.
Paunescu a reafirmat necesitatea ca pentru procesul de evaluare sa fie selectati doi auditori, intrucat cele mai mari firme din domeniu activeaza pe piata locala si au contracte cu societatile din portofoliu care urmeaza sa fie evaluate.
"Exista posibilitatea ca evaluatorul desemnat sa fie si auditor pentru anumite companii din portofoliul Fondului, astfel ca pot sa apara conflicte de interese. Pentru a evita astfel de situatii, va fi nevoie de selectia a doi evaluatori", a mentionat Paunescu.
Fondul va renunta la pachetele de actiuni detinute la 50 de firme incluse initial in portofoliu si, in schimb, isi va majora semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii.
Astfel, Fondul va primi un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom, cea mai mare societate romaneasca, astfel ca participatia la compania petroliera va creste la 20,22%, potrivit formei finale a proiectului de ordonanta.

Anuntul pentru licitatie va fi publicat in 2-3 saptamani

"Caietul de sarcini pentru selectarea evaluatorilor este deja elaborat si procesul de selectie va dura in jur de doua saptamani. Avem nevoie de cel putin doi evaluatori ca sa rezolvam situatia in care unul din acestia este auditorul unei companii din componenta fondului. Anuntul pentru licitatie va fi publicat in 2-3 saptamani", a spus Paunescu.
Intrebat de ce aceasta evaluare dureaza asa mult, Paunescu a raspuns ca Fondul detine participatii la companii mari, cu multe filiale, pentru care evaluarea nu poate fi facuta in mai putin de doua-trei luni. El a mentionat ca Fondul are si participatii cu ponderi mici in capitalul social al unor firme, primite de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care nu vor fi incluse in evaluare, in conditiile in care reprezinta procente reduse din capitalul Fondului.

Doua metode diferite de evaluare a activelor

Evaluarea activelor Fondului Proprietatea va fi realizata prin doua metode diferite, in cazul companiilor neadmise la tranzactionare si a celor listate la Bursa, la care Fondul are participatii, potrivit proiectului de ordonanta.
Astfel, pentru societatile comerciale si companiile si societatile nationale neadmise la tranzactionare, evaluarea va fi realizata prin metoda capitalurilor proprii inregistrate la data de 31 decembrie 2004.
In cazul firmelor listate, evaluarea se va face pe baza pretului mediu ponderat aferent ultimelor trei luni de tranzactionare, cu obligatia ca ziua de implinire a termenului de 90 de zile sa fie cu cel mult 60 de sedinte de tranzactionare anterioara datei de adoptare a Hotararii Guvernului privind infiintarea Fondului Proprietatea.
Procedurile de listare la Bursa a minimum 10% din titlurile companiilor inca necotate, din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea, erau programate sa inceapa pana la data de 31 martie 2007 si sa se incheie pana la 31 august, potrivit proiectului.
Conform proiectului de ordonanta de urgenta, Cancelaria Primului-Ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, va emite titluri de despagubire, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit prezentei legi si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar in limitele legii.
"Exista si posibilitatea despagubirii in bani. Cei care nu vor sa devina actionari la FP sau care nu mai pot astepta sa se stabilizeze un pret pe piata vor primi pana la 500.000 RON in doua transe", a declarat Paunescu.

Fondul Proprietatea a primit in acest an dividende in valoare de 137,446 milioane lei (43,2 milioane euro), cu 75% mai mari decat in 2006 estimeaza incasari de 200 milioane lei din dividende pentru anul fiscal 2007, a declarat, ieri, presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. Companiile din portofoliu au transferat Fondului Proprietatea dividende aferente anului fiscal 2006 in valoare de 78,57 milioane lei, a mai precizat Paunescu. Valoarea creantelor statului virate in conturile Fondului Proprietatea se ridica la 25,35 milioane de lei, a spus Paunescu. Fondul Proprietatea se judeca pentru dividende cu Transelectrica, Oil Terminal, Romgaz, Conpet si Aeroportul Henri Coanda.

Conducerea Fondului Proprietatea a dorit sa renunte la detinerile sale in companii nerentabile, cum ar fi Metrorex sau Loteria Romana, deoarece acestea functioneaza fara profit si nu vor acorda niciodata dividende, a declarat presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. "Se stie ca Metrorex, de pilda, este finantat de stat, el are pierderi sau este un obiectiv social. Ar fi absurd sa avem in portofoliu o detinere de unde nu vom avea niciun dividend vreodata", a spus Paunescu. Nici detinerea la Loteria Romana nu va aduce vreun castig Fondului, pentru ca institutia este non-profit. Detinerile de acest tip nu corespund scopului Fondului, a mai spus Paunescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.