Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Dan Vlaicu, a declarat ca modul in care se calculeaza, in prezent, factura la energia electrica nu este corect, problema se poate rezolva prin modificarea Codului fiscal, actiune car
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Dan Vlaicu, a declarat ca modul in care se calculeaza, in prezent, factura la energia electrica nu este corect, problema se poate rezolva prin modificarea Codului fiscal, actiune care nu este in competenta ANPC.
"In principiu, exista o problema acolo. Exista o problema ca acciza aceea se calculeaza la cursul euro din anul precedent, din octombrie. Pana acum nu exista o problema pentru clienti, pentru consumatorii de energie electrica, pentru ca euro tot crestea si era in beneficiul consumatorului. Dar acum datele s-au schimbat", a declarat Dan Vlaicu, apreciind, totodata, ca problema calculului facturii la energie electrica nu este atat de mare, intrucat "afectarea intereselor economice ale consumatorului este la un nivel extrem de scazut". "Din calculele noastre, la 300 de kilowati consumati intr-o luna, consumatorul plateste, in plus, la cursul din luna mai 2007, fata de cursul din luna octombrie 2006, aproximativ 400 de lei vechi. Diferenta de pret rezultata din diferenta de curs valutar intre lunile octombrie si acum este de 0,00014 lei pentru fiecare kilowat", a explicat presedintele ANPC. De altfel, acesta a adaugat, referindu-se la o declaratie a ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ca problemele calculului facturii la energia electrica sunt cauzate de unele neclaritati din Codul Fiscal.
"Nu intra in competenta Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului modificarea Codului Fiscal, dar va asigur ca voi avea observatii si discutii cu cei de la Ministerul Economiei si Finantelor", a precizat Dan Vlaicu. Problema modului in care se calculeaza factura la energie electrica a fost una dintre temele principale de pe agenda fostului presedinte al ANPC, Marian Zlotea.
Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au amendat la inceputul anului Electrica Muntenia Sud, filiala a companiei Electrica, cu suma de 3.000 lei, pentru nerespectarea legislatiei privind informarea consumatorilor si au solicitat societatii sa factureze consumul energiei electrice la cursul la zi al Bancii Nationale a Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.