Zeci de localitati mai erau, ieri dimineata, nealimentate cu energie electrica din cauza avariilor produse de vijeliile de marti si miercuri. In aceste conditii, oamenii sunt nevoiti sa renunte la mai toate utilitatile, unele indispensabile pe o astf
Zeci de localitati mai erau, ieri dimineata, nealimentate cu energie electrica din cauza avariilor produse de vijeliile de marti si miercuri. In aceste conditii, oamenii sunt nevoiti sa renunte la mai toate utilitatile, unele indispensabile pe o astfel de vreme. Luand in calcul numai riscul de imbolnavire, pentru ca hrana nu poate fi pastrata la rece, reparatiile ar fi trebuit sa fie finalizate mult mai repede.
Surse din Electrica ne-au declarat ca, pe teren, in localitatile care mai sunt inca alimentate de filialele neprivatizate si unde sunt probleme se actioneaza cu circa 100 de echipe de interventie. Electricienii au fost adusi si din alte localitati decat cele unde activeaza in mod curent. De exemplu, la Focsani, au fost adusi inclusiv angajati de la Bacau. "Totusi, remedierea avariilor necesita nu numai echipe numeroase, ci si timp. Din cauza caldurii excesive, liniile de distributie ale curentului electric afectate de vijelii trebuie mai intai lasate sa se raceasca pentru a se putea interveni. Acelasi lucru trebuie sa se intample si cu posturile de transformare, in acestea existand chiar pericolul producerii de incendii", au tinut sa precizeze sursele Electrica.
Pe de alta parte, la pretul pe care consumatorii il achita pentru curentul electric consumat, la care se adauga si o suma consistenta reprezentand abonamentul lunar, abonatii nu ar trebui sa stea fara lumina, nici macar o ora, cu atat mai mult aproape doua zile. Problema investitiilor in modernizarea liniilor si a transfomatoarelor de tensiune este strict a companiilor de distributie a energiei, mai ales ca au bani, de la consumatori, ca sa faca aceste investitii.
"In legatura cu penele de curent, ne revedem saptamana viitoare, dupa ce voi avea o intalnire cu distribuitorii. Le-am pus in vedere ca toti (distribuitorii de energie - n.r.) sunt raspunzatori de domeniul public", a mai spus Vosganian.
Facturi la energie cu pret crescut
In plus, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Dan Vlaicu, a declarat ca modul in care se calculeaza, in prezent, factura la energia electrica nu este corect, problema se poate rezolva prin modificarea Codului fiscal, actiune care nu este in competenta ANPC.
"In principiu exista o problema acolo. Exista o problema ca acciza aceea se calculeaza la cursul euro din anul precedent, din octombrie. Pana acum nu exista o problema pentru clienti, pentru consumatorii de energie electrica, pentru ca euro tot crestea si era in beneficiul consumatorului. Dar acum datele s-au schimbat", a declarat Dan Vlaicu. "Nu intra in competenta ANPC modificarea Codului Fiscal, dar va asigur ca voi avea observatii si discutii cu cei de la Ministerul Economiei si Finantelor", a precizat Dan Vlaicu. Pentru a actualiza rata de schimb leu/euro din facturile la curent, este nevoie sa se modifice Codul Fiscal. Numai ca orice schimbare aduca acestuia intra in vigoare la 6 luni de la adoptare. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.