Potrivit Curtii, in ciuda cresterii semnificative a numarului de exceptii de constitutionalitate cu care institutia a fost sesizata in ultimii doi ani (2.458 de exceptii in 2006 fata de 432 in anul 2001), durata medie a solutionarii acestor cauze est
Potrivit Curtii, in ciuda cresterii semnificative a numarului de exceptii de constitutionalitate cu care institutia a fost sesizata in ultimii doi ani (2.458 de exceptii in 2006 fata de 432 in anul 2001), durata medie a solutionarii acestor cauze este de 113 zile in anul 2006, respectiv 118 zile in anul 2007. "Aceasta durata se calculeaza de la data inregistrarii pe rolul Curtii Constitutionale a incheierii de sesizare si pana la data trimiterii deciziei spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei", explica Curtea. Totodata, institutia precizeaza ca in aceasta durata nu intra etapa procedurala prealabila sesizarii Curtii Constitutionale, respectiv intervalul dintre data suspendarii cauzei pe rolul instantei de judecata, prin incheierea de sesizare a Curtii, si data efectiva a trimiterii incheierii de sesizare impreuna cu dosarul cauzei la Curtea Constitutionala.
Monica Macovei contrazisa
Curtea Constitutionala a contrazis si referirile critice ale fostului ministru al Justitiei privitoare la durata procedurii in fata Curtii, dupa ce Monica Macovei a dat ca exemplu un dosar care ar fi stat prea mult timp pe masa institutiei. "Afirmatiile doamnei Monica Macovei au o sustinere faptica, intrucat dosarul evocat de dumneaei a fost inregistrat la Curtea Constitutionala la data de 21 martie 2005, a fost solutionat in sedinta din 28 iunie 2005, iar decizia a fost transmisa spre publicare in data de 20 iulie 2005". Potrivit Mediafax, multi magistrati au remarcat faptul ca multe din informatiile critice cuprinse in raportul de monitorizare al Romaniei coincid cu sustinerile publice ale fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, in timp ce nici un oficial al Comisiei Europeane nu s-ar fi interesat despre durata procedurilor la Curtea Constitutinala, in perioada in care s-a facut evaluarea progreselor Romaniei in domeniul Justitiei. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.