Conditiile de detentie din aresturile politiei romane sunt mai proaste si mult mai restrictive decat in penitenciare, sustine Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului -Comitetul Helsinki (APADOR-CH) dupa o vizita in zece aresturi ale politiei din
Conditiile de detentie din aresturile politiei romane sunt mai proaste si mult mai restrictive decat in penitenciare, sustine Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului -Comitetul Helsinki (APADOR-CH) dupa o vizita in zece aresturi ale politiei din Bucuresti si din tara. Diferentele dintre conditiile de detentie din aresturi si cele din penitenciare sunt cu atat mai greu de inteles, arata APADOR-CH, cu cat este vorba de aceeasi categorie a persoanelor aflate in arest preventiv. Explicatia primita de APADOR ar fi urmatoarea: persoanele cu mandat de arestare preventiva ar ramane in arestul politiei pana in momentul in care procurorul redacteaza si inainteaza rechizitoriul, dupa care ele ar fi transferate in penitenciar. APADOR sustine ca pe durata urmaririi penale, o persoana suspecta de comiterea unei infractiuni este detinuta in conditii dure si umilitoare, neavand decat contacte supravegheate cu aparatorul si familia, fiind permanent la dispozitia anchetatorului. Potrivit asociatiei, Romania incalca astfel standardele privind dreptul la aparare si la un proces echitabil. " Multe aresturi se afla in subsoluri, practic lipsite de lumina naturala. Unele nu au grupuri sanitare. Confidentialitatea discutiilor dintre arestati si aparatori nu este asigurata si nici nu se doreste acest lucru, situatie valabila si in cazul convorbirilor telefonice ale arestatilor", arata APADOR-CH.
O singura lege, doua regulamente
In opinia APADOR-CH, Legea 275/2006 privind regimul persoanelor private de libertate, inclusiv cele aflate in arestul politiei, se aplica partial, in lipsa unui Regulament comun al MIRA si Ministerului Justitiei care, potrivit legii, trebuia sa normeze regimul de detentie din aresturi. Astfel, exista doua regulamente pentru aplicarea aceleiasi legi. Se pune intrebarea, arata APADOR-CH, de ce nu poate fi aplicat si in aresturi regulamentul cu privire la detentia din penitenciare, cand, de fapt, in ambele institutii sunt persoane aflate in arest preventiv, diferenta fiind data cel mult numai de faza in care se afla procesul penal. APADOR propune MIRA si Ministerului Justitiei ca in aresturile politiei sa ramana numai persoanele retinute pe o perioada de pana la 24 de ore, iar regulamentul comun al MIRA si MJ sa vizeze numai perioada retinerii. APADOR-CH mai propune ca, "in cazul in care instanta emite mandat de arestare impotriva unei persoane retinute, aceasta sa fie imediat transferata in custodia unei alte institutii, cea mai buna varianta fiind ca persoanele arestate preventiv sa fie in custodia puterii judecatoresti, ceea ce ar garanta un proces penal echitabil", arata asociatia. (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.