Candva, capul unei comunitati evreiesti era de regula un rabin, dar timpurile s-au schimbat si banii au inceput sa dicteze. A devenit o treaba uzuala: sefii evreimii mondiale sunt alesi dintre cei mai bogati oameni ai comunitatii mozaice. Si e bine c
Candva, capul unei comunitati evreiesti era de regula un rabin, dar timpurile s-au schimbat si banii au inceput sa dicteze. A devenit o treaba uzuala: sefii evreimii mondiale sunt alesi dintre cei mai bogati oameni ai comunitatii mozaice. Si e bine ca se intampla asa, din cel putin doua motive: un presedinte evreu care are in contul bancar multe sute de milioane de dolari e foarte greu sa fie corupt si parca e mai usor sa mergi la un asemenea "purat" cu jalba. Omul e generos cu saracii comunitatii, doneaza pentru Israel si are grija obstii sale. Cand se amesteca si in politica cetatii, glasul sau e ascultat.
Nu de mult, multimiliardarul evreu-american Ron Lauder i-a luat locul multimiliardarului evreu-canadian, de origine romana-basarabeana, Charles Bronfman, in fruntea mega-organizatiei "Congresul Mondial Evreiesc". Unii spun ca a invins surplusul de banet: Bronfman este acreditat cu o avere de 2,2 miliarde de dolari, pe cand Lauder poseda 3 miliarde. Candva, presedintele american Ronald Reagan l-a ales pe Ron Lauder sa fie ambasadorul Statelor Unite in Austria, acum evreimea mondiala l-a ales presedintele ei. Nu am fost la banchetul dat de Lauder dupa victorie, dar am stiut ca evreii din Romania, si nu numai ei, au avut pentru ce sa se bucure. Banii lui filantropici intretin masinaria "Scolii Lauder" din Bucuresti unde invata, laolalta, sute de copii evrei si romani. O scoala model! Tot banii lui Lauder misca si masinaria Pro TV. O televiziune model!
Acum, doi magnati, un evreu-rus si un evreu-francez, de origine tunisiana, s-au infruntat pentru presedintia "Congresului Evreiesc European". Si cum era de asteptat, a castigat cel mai bogat dintre ei: oligarhul Viaceslav (Mose) Kantor (54 de ani), un foarte apropiat prieten al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin. El l-a invins pe Pierre Besmainou, cu 55 de voturi contra 30. A fost o lupta acerba, Besmainou, care se afla in inalta functie de peste doi ani, a tinut mortis sa nu paraseasca fotoliul prezidential. A apasat parghii suspuse, a cerut ajutorul Ierusalimului, a apelat la reprezentantii evreimii din unele tari rasaritene, dar a fost silit sa guste amarul infrangerii. La alegeri a participat, din partea evreimii romane, dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Nu l-am intrebat cu cine a votat, stiam. "A fost o alegere buna, ne-a declarat Vainer. Evreimea europeana, din care facem si noi parte, se afla intr-un proces benefic de afirmare a traditiilor sale iudaice. Sper ca vom avea o buna colaborare cu Mose Kantor si cu Ron Lauder, presedintele Congresului Mondial Evreiesc".
La Ierusalim nu s-au auzit strigate de bucurie la aflarea rezultatului votului. Cercuri politice israeliene se tem ca noul presedinte al evreimii europene, datorita legaturilor sale apropiate cu presedintele Putin, va dori sa se amestece in treburi politice internationale, de pilda conflictul israeliano-palestinian, amenintarea atomica iraniana sau sa influenteze politica Statelor Unite fata de aceste probleme. In plus, exista temerea ca noul presedinte al evreimii europene, prin legaturile speciale pe care le are cu Kremlinul, va fi dependent de interesele rusesti. Exista responsabili israelieni care sustin insa contrariul: evreul Kantor, apropiatul lui Putin, poate, prin pozitia sa exclusiva, sa faca mult pentru evreimea europeana si pentru Israel. Kantor detine doua pasapoarte: rus si israelian. E prea mult pentru un singur evreu?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.