Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti au crescut in ultimul an cu circa 2,6%, la 19,5 euro/mp/luna, in timp ce costul total de ocupare s-a majorat cu 4,5%, la 314 euro/mp/anual, potrivit celui mai recent raport privind chiriile
Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti au crescut in ultimul an cu circa 2,6%, la 19,5 euro/mp/luna, in timp ce costul total de ocupare s-a majorat cu 4,5%, la 314 euro/mp/anual, potrivit celui mai recent raport privind chiriile spatiilor de birouri la nivel mondial realizat de CBRE. In raportul anterior, Bucurestii ocupau locul 68 in clasament. Dintre statele europene, Capitala Romaniei este mai scumpa decat Berlin, care are un cost de ocupare a spatiilor de birouri de 288 euro/mp/an, Viena, cu un cost de 306 euro/mp/an sau Praga, cu 310 euro/mp/an. Studiul vizeaza evolutia chiriilor si a costurilor de ocupare a spatiilor de birouri pe 176 de piete la nivel mondial. Potrivit raportului, 90% dintre cele 176 de piete monitorizate au inregistrat o crestere a chiriilor in ultimele 12 luni. Cea mai mare crestere a fost consemnata in Abu Dhabi, New Delhi, Sofia, Edmonton, Singapore, Mumbai. Cartierul londonez West End ramane cea mai scumpa zona, cu un pret anual pe metru patrat de 1951 euro. In Europa, o crestere semnificativa a costurilor de ocupare a fost intregistrata de capitala Bulgariei, unde chiriile in moneda locala au crescut brusc cu 63% in ultimul an, determinand plasarea Sofiei pe locul trei la nivel global in privinta ratei de crestere a chiriilor. Singurul alt oras european care se afla in primele zece state din punct de vedere al ritmului de crestere al chiriilor este Belfast, cu un avans de 43%. Dintre tarile Europei Centrale si de Est, in primele 50 cele mai scumpe orase se afla Moscova, pe pozitia sase, cu un cost de 975 euro/mp/an, Varsovia care ocupa locul 48, cu 393 euro/mp/an si Sofia, pozitionata pe locul 49, cu 389 euro/mp/an. Cele mai ieftine orase din Europa sunt Nicosia, unde costul este de 160 de euro/mp/luna si Gothenburg (Suedia), cu 241 euro/mp/an. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.