Ministrul apararii Teodor Melescanu a anuntat, marti, ca ii va vizita pe militarii Batalionului 33 Vinatori de Munte in Afganistan, in toamna, la o luna-doua dupa instalarea acestora in teatrul de operatiuni.

Teodor Melescanu a participat, la Curtea de Arges, la ceremonialul prilejuit de plecarea Batalionului 33 Vinatori de Munte in misiunea de impunere a pacii in Zabul (Afganistan), din iulie pina in ianuarie anul viitor. Cei 479 de militari ai batalionului, adunati din 11 unitatI din tara pentru a pleca in Afganistan, s-au antrenat impreuna timp de patru luni. Ei vor participa la misiunea ISAF III, in provincia Zabul, cu capitala la Qalat, care se afla in sud-estul tarii, la altitudini de 1600-2400 metri, unde temperatura depaseste, uneori, 50 de grade Celsius. Militarii vor indeplini misiuni specifice infanteristilor: patrulare, escortarea convoaielor, cautare-cercetare, sprijin acordat populatiei locale, asistenta medicala. O companie americana (100 oameni), ce se va afla in subordinea romanilor in Afganistan, a venit in Romania, in luna mai, pentru a se antrena alaturi de soldatii romani timp de doua saptamini.

Desi in Afganistan situtia nu este deloc calma, iar misiunile la care vor participa sint riscante, chiar saptamina trecuta un militar roman fiind ranit, vinatorii de munte (printre care si cinci femei) sustin ca nu e le frica de nimic, in afara de temperatura ridicata!